Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické modely v ekonomii (KMA / PGSMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PGSMM - Matematické modely v ekonomii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled historie aplikací matematiky v ekonomii. Klasifikace prostředků matematického modelování v ekonomii. Síťová analýza: optimální cesty v grafech, metody analýzy kritické cesty - CPM, PERT. Modely hromadné obsluhy: stacionární pravděpodobnosti, jednoduchý exponenciální kanál s neomezenou délkou fronty, jednoduchý exponenciální kanál s omezenou délkou fronty, systém s více paralelně řazenými kanály. Modely obnovy stárnoucích zařízení. Modely obnovy selhávajících prvků. Deterministické modely periodicky doplňovaných jednoproduktových a víceproduktových zásob. Stochastický model jednorázově vytvářené zásoby. Stochastické modely periodicky doplňovaných jednoproduktových zásob - strategie (q,r) a (S,d). Strukturní analýza: otevřený Leontiefův model, dynamizace strukturního modelu. Produkční funkce.

Získané způsobilosti

PorozuměníRozumět teoretickým základům operačního výzkumu.

Literatura

I. Gros. Kvantitativní metody v manažerském rozhodování. Grada, 2003. R. Hušek, M. Maňas. Matematické modely v ekonomii. SNTL, Praha, 1989.

Požadavky

Zkouška: prokázat porozumění a znalost předmětu

Garant

doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.