Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví 1 (KMA / PO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PO1 - Pojišťovnictví 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem riziko v rámci pojistné teorie - klasifikace rizika, rozměry rizika, finanční krytí rizika, kritéria pojistitelnosti.2. Vývoj pojištění a pojišťovnictví ve světě a na území českého státu.3. Pojištění a jeho charakteristika.4. Sociální pojištění - obecná charakteristika, sociální a zdravotní pojištění v ČR. Penzijní připojištění.5. Komerční pojištění - základní pojmy, pojištění riziková a rezervotvorná, účastníci pojistného vztahu. Pojistný produkt a jeho členění.6. Pojistná smlouva. Vznik, přerušení a zánik pojištění.7. Pojistné plnění.8. Intenzita pojistné ochrany a formy pojištění.9. Pojistné - obecná charakteristika, kalkulace pojistného.10. Životní pojištění - obecná charakteristika.11. Formy životního pojištění.12. Neživotní pojištění - obecná charakteristika, pojištění osob.

Získané způsobilosti

ZnalostZískat základní znalosti z oblasti pojišťovnictví.

Literatura

Ducháčková, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha, 2009. Ducháčková, E., Daňhel, J. Teorie pojistných trhů. Praha, 2010. Platná legislativa v oblasti pojišťovnictví.

Požadavky

Zápočet: Vypracování a přednesení referátu a úspěšné napsání zápočtové písemky.

Garant

RNDr. Martina Pavlačková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.