Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví 3 (KMA / PO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PO3 - Pojišťovnictví 3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojištění a pojišťovnictví.2. Pojistný trh jako segment finančního trhu. Subjekty pojistného trhu.3. Faktory ovlivňující pojistný trh. Ukazatele úrovně pojistného trhu.4. Regulace pojistného trhu. Jednotný vnitřní trh EU.5. Jednotný pojistný trh EU. Transformace pojišťovnictví v ČR.6. Adaptace české pojistné legislativy na normy EU. Analýza pojistného trhu v ČR - vývoj předepsaného pojistného a jeho rozdělení na ŽP a NŽP.7. Analýza pojistného trhu v ČR - struktura pojistného trhu, vývoj pojištěnosti a propojištěnosti, počet komerčních pojišťoven, podíly na trhu, největší pojišťovny působící na českém pojistném trhu.8. Analýza pojistného trhu v ČR - vývoj vedlejších ukazatelů úrovně českého pojistného trhu, investiční pojistný trh.9. Analýza evropského pojistného trhu - CEA, vývoj předepsaného pojistného a jeho rozdělení na ŽP a NŽP, struktura pojistného trhu.10. Analýza evropského pojistného trhu - vývoj vedlejších ukazatelů úrovně, investiční pojistný trh. Jednotný evropský pojistný trh v praxi11. Analýza evropského pojistného trhu - vývoj pojištěnosti a propojištěnosti. Světový pojistný trh.12. Vývojové tendence na pojistných trzích.

Získané způsobilosti

AnalýzaAnalyzovat vývoj českého, evropského a světového pojistného trhu.

Literatura

Ducháčková, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha, 2009. Ducháčková, E., Daňhel, J. Teorie pojistných trhů. Praha, 2010. Výroční zprávy České asociace pojišťoven. Platná legislativa v oblasti pojišťovnictví.

Požadavky

Zápočet: Úspěšné zvládnutí písemného testu.

Garant

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.