Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví 4 (KMA / PO4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PO4 - Pojišťovnictví 4, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu "komerční pojišťovna". Podmínky založení komerční pojišťovny.2. Organizace podniku v obecné rovině. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - marketingový útvar, produktové útvary, útvary strategie a řízení obchodu.3. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - klientský servis, správa pojistných smluv.4. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - likvidace pojistných událostí.5. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - útvar zajištění, útvar finančního umístění, útvar správy majetku, útvar účetnictví a daní.6. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - útvar plánování a controllingu, útvar informačních technologií, útvar vnější a vnitřní komunikace (public relations), útvar řízení lidských zdrojů, právní útvar.7. Útvary a činnosti v komerční pojišťovně - útvar pojistné matematiky, regionální a odvětvové útvary, statutární orgány.8. Technické rezervy pojišťoven.9. Hospodaření pojišťovny. Kapitál pojišťovny.10. Rizika v činnosti pojišťoven.11. Solventnost pojišťovny.12. Rating a jeho význam v pojišťovnictví.

Získané způsobilosti

ZnalostZískat znalosti o činnostech a fungování komerční pojišťovny.

Literatura

Daňhel, J. Pojistná teorie. Praha, 2006. Ducháčková, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha, 2009. Ducháčková, E., Daňhel, J. Teorie pojistných trhů. Praha, 2010. Platná legislativa v oblasti pojišťovnictví.

Požadavky

Zápočet: Vypracování a prezentace referátu. Zkouška: Písemná.

Garant

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.