Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistná matematika 2 (KMA / POM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / POM2 - Pojistná matematika 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Neživotní pojištění: Vymezení tarifních skupin, pojištění majetku a odpovědnosti za škody.2. Matematické modelování v neživotním pojištění.3. Výpočty založené na rezervě pojistného životních pojištění: Odbytné, redukce při neplacení běžného pojistného, změny v pojistných hodnotách, podíl na zisku.4. Zajištění

Získané způsobilosti

Porozumění, aplikaceUmět použít znalosti získané v předmětu Pojistná Matematika 1 v navazujících kapitolách předmětu Pojistná matematika 2, které se týkají životního pojištění; umět stanovit pojistné v neživotním pojištění

Literatura

T. Cipra. Matematické metody demografie a pojištění. SNTL, Praha, 1990. T. Cipra. Penzijní pojištění a jeho výpočetní aspekty. HZ, Praha, 1996. F. Čámský. Pojistná matematika. MU Brno, 1997. T. Cipra. Pojistná matematika - teorie a praxe. Ekopress, 1999. F. Čámský. Pojistná matematika II. MU Brno, 1998. T. Cipra. Pojistná matematika v praxi. HZ Praha, 1994. T. Cipra. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. HZ, Praha, 1998. R. Schmied. Základy finanční a pojistné matematiky. MZLU Brno, 1999.

Požadavky

Zápočet: napsat písemnou práci na stanovený počet bodů.Zkouška: prokázat znalost pojmů a porozumění principům pojistně-matematických v neživotním pojištění a v oblasti zajištění v rozsahu přednášek.

Garant

RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.Mgr. Eva Bohanesová, Ph.D.