Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a statistika 3 (KMA / PS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PS3 - Pravděpodobnost a statistika 3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lineární regresní modely.2. Základní pojmy z teorie odhadů, metoda zobecněných nejmenších čtverců.3. Odhady parametrů střední hodnoty v modelech s podmínkami.4. Odhad jednotkové disperse, odhad kovarianční matice v replikovaném modelu.5. Oblasti spolehlivosti.6. Predikční intervaly.7. Sdružené intervaly spolehlivosti a sdružené predikční intervaly.8. Testování lineárních hypotéz v lineárních modelech.9. Prahové oblasti.10. Ověřování předpokladů a hodnocení kvality modelů.11. Odlehlá pozorování.12. Další úlohy v regresní analýze.

Získané způsobilosti

AplikaceAplikovat teorii pravděpodobnosti při stochastickém modelování experimentu a zpracování jeho výsledků.

Literatura

Fišerová, E. Lineární statistické modely. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3402-5.Kubáčková, L. Metódy spracovania experimentálnych údajov. Veda, Bratislava, 1990. A. C. Rencher. Linear models in statistics. John Wiley & Sons Inc. New York, 2000. J. H. Stapleton. Linear statistical models. John Wiley & Sons Inc. New York, 1995. L. Kubáček, L. Kubáčková. Statistika a metrologie. Vydavatelství UP, Olomouc, 2000.

Požadavky

Zápočet: vypracovat seminární práci.Zkouška: rozumět látce a umět dokázat stěžejní tvrzení.

Garant

doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.Mgr. Martina Chvosteková, Ph.D.