Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické modelování (KMA / SZZ3S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZ3S - Statistické modelování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvorba modelu (teoretický, stochastický a statistický model), základní lineární modely měření, linearizace modelu.2. Odhady parametrů střední hodnoty a jednotkové disperze, metoda nejmenších čtverců, metoda zobecněných nejmenších čtverců.3. Intervaly a oblasti spolehlivosti pro regresní parametry, předpovědi a předpovědní intervaly.4. Testování lineárních hypotéz v lineárních modelech.5. Statistická verifikace lineárních modelů: posouzení kvality a vhodnosti modelu, posouzení kvality experimentálních dat, ověření předpokladů modelu.6. Dekompoziční přístup k analýze časových řad. Míry vhodnosti modelu.7. Modelování trendové složky. Metoda nejmenších čtverců.8. Klouzavé průměry, exponenciální vyrovnávání.9. Modelování sezónní složky. Periodogram, Fisherův test.10. Testy náhodnosti. Konstrukce předpovědí.

Získané způsobilosti

SyntézaUvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů, tvrzení a algoritmů týkajících se statistického modelování.

Literatura

T. Cipra. Analýza časových řad s aplikacemi v ekonomii. SNTL, Praha, 1986. Fišerová, E. Lineární statistické modely. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3402-5.Hron, K., & Kunderová, P. Markovovy řetězce a jejich aplikace. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-3132-1.

Požadavky

rozumět látce

Garant

doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.