Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a finanční matematika (KMA / SZZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZ4 - Bankovnictví a finanční matematika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bankovnictví:1. (a) Charakteristika bank jako podnikatelských subjektů, zvláštnosti bankovního podnikání a jeho rizika. Podmínky pro udělení bankovní licence. (b) Tuzemský a mezinárodní platební styk, jeho členění a nástroje.2. (a) Finanční trh a jeho členění. (b) Euro jako jednotná měna členských zemí Evropské měnové unie. Postavení a měnová politika Evropské centrální banky.3. (a) Základní charakteristika a druhy bankovních obchodů, bilance obchodní bank a její zvláštnosti. Výnosy a náklady obchodní banky. (b) Evropská integrace a její etapy; příprava a současnost Evropské měnové unie.4. (a) Činnosti bank dle zákona č. 21/1992 Sb.; (b) Úloha ratingu a jeho uplatnění v hodnocení komerčních bank.5. (a) Vývoj českého bankovního systému po roce 1989 do současnosti. (b) Podstata a funkce úvěru, druhy úvěrů a úrokových sazeb, úvěrový proces.6. (a) Organizace banky a provozní požadavky dle zákona č. 21/1992 Sb. (b) Skupina Světové banky, její hlavní cíl a nástroje k jeho dosažení. Úkoly Mezinárodního měnového fondu a jeho aktivity v současné době.7. (a) Funkce centrální banky v tržní ekonomice. (b) Peněžní a kapitálové investiční obchody bank.8. (a) Bankovní systém a jeho členění; vlastní kapitál obchodní banky a jeho funkce; kapitálová přiměřenost a její úloha v zajištění likvidity bankovního systému. (b) Charakteristika a význam pasivních bankovních obchodů, druhy vkladů.9. (a) Měnová politika centrální banky a její nástroje. (b) Úvěrové riziko, jeho členění a zdroje krytí, opatření bank ke snížení úvěrového rizika.10. (a) Hlavní zásady řízení obchodní banky - bezpečnost, likvidita, rentabilita. (b) Spotřebitelské úvěry a hypotéční úvěry jako významné produkty retailového bankovnictví.11. (a) Postavení České národní banky dle zákona č. 6/1993 Sb. (b) Řízení bilance obchodní banky, řízení aktiv, řízení pasiv.12. (a) Základní principy bankovního tajemství. Pojištění pohledávek z vkladů v českém bankovním systému. (b) Charakteristika kontokorentního úvěru a jeho úročení. Směnečné úvěry a jejich členění.Finanční matematika:1. Modely úročení nominální a efektivní úroková míra, aplikace.2. Současná a budoucí hodnota peněz; pravidla posuzování efektivnosti investic.3. Důchody: dělení, současná hodnota důchodů, budoucí hodnota důchodu a její praktický význam.4. Metody splácení dluhu, RPSN.5. Dluhopisy z hlediska počtu kuponových plateb a jejich cena; druhy výnosnosti dluhopisu.6. Modely stanovení ceny akcie; cena předkupního práva.7. Měnové kurzy: terminologie, křížový kurz.8. Princip forwardových a swapových obchodů (např. úrokových).9. Princip obchodování s futures.10. Charakteristiky investic v teorii portfolia; Markowitzův a Sharpeho model.11. Model CAPM, jeho formy CML a SML, tržní portfolio, bezriziková investice.

Získané způsobilosti

Syntéza Uvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů a principů týkajících se bankovního systému.

Literatura

kolektiv autorů. (2005). Bankovnictví. Bankovní institut. Šenkýřová a kol. (1998). Bankovnictví II. Grada publishing. Bohanesová, E. (2013). Finanční matematika. VUP, Olomouc. H. U. Gerber. (1995). Life insurance Mathematics. Springer. T. Cipra. (2000). Matematika cenných papírů. Praha. T. Cipra. (1998). Praktický průvodce finanční a pojistou matematikou. HZ, Praha. J. Ptáček. (2001). Úspory a vklady. Bankovní institut. Zákon č. 21/1992 Sb. o bankách v aktuálním znění. Zákon č. 6/1993 Sb. o České národní bance v aktuálním znění. Palouček a kol. (2006). Bankovnictví. C.H. Beck, Praha. Dvořák. (2005). Bankovnictví pro bankéře a klienty. Linde. Juřík, P. (2011). Historie bank a spořitelen v Čechách a na Moravě. Praha. Revenda, Z. a kol. (2012). Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha.

Požadavky

rozumět látce

Garant

doc. RNDr. Karel Hron, Ph.D.