Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a matematická statistika (KMA / SZZM4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZM4 - Pravděpodobnost a matematická statistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pravděpodobnost, podmíněná pravděpodobnost, nezávislost náhodných jevů. Náhodné veličiny a náhodné vektory, jejich rozdělení a základní charakteristiky. Základní typy diskrétních a spojitých rozdělení, nezávislost náhodných veličin, zákony velkých čísel, centrální limitní věta pro nezávislé stejně rozdělené náhodné veličiny. Náhodný výběr, základy teorie odhadu a testování hypotéz, lineární regrese. Testy dobré shody, analýza rozptylu. Popisná statistika. Korelační analýza. Kontingenční tabulky. Základní neparametrické metody.

Získané způsobilosti

SyntézaUvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů a tvrzení týkajících se pravděpodobnosti a matematické statistiky.

Literatura

A. Renyi. Probability theory. Dover publication, 2007. J.Anděl. Statistické metody. Matfyzpress Praha, 1998. J.Anděl. Základy matematické statistiky. Praha, 2005. Hron K., Kunderová P. Základy počtu pravděpodobnosti a metod matematické statistiky. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3396-7.

Požadavky

rozumět látce

Garant

doc. Mgr. Karel Pastor, Ph.D.