Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví (KMA / SZZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZP1 - Pojišťovnictví, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nejistota a riziko. Klasifikace rizik. Kritéria pojistitelnosti. Obrana proti riziku. Risk management. Finanční krytí rizik. Kaptivní pojišťovny.2. Pojištění a pojistný vztah. Principy pojištění. Účastníci pojištění. Pojistná smlouva. Pojistné a pojistné plnění. Pojistná hodnota a pojistná částka. Indexace. Kalkulace pojistného.3. Klasifikace pojištění - podle typu pojistného plnění, podle formy vzniku pojištění,podle předmětu pojištění, podle délky trvání pojištění, podle způsobu tvorby rezerv, podle Zákona o pojišťovnictví.4. Rizika v činnosti pojišťoven. Druhy pojistně-technických rizik. Pojistně-technické rezervy a jejich druhy. Zásady investování pojistně-technických rezerv. Solventnost pojišťovny.5. Zajištění a jeho význam. Typy a formy zajištění. Finanční zajištění. Pojišťovací pooly. Množné pojištění.6. Regulace pojišťovnictví - důvody pro regulaci, formy regulace. Právní předpisy upravující činnost v oblasti pojišťovnictví v ČR. Jednotný evropský pojistný trh.7. Pojistný trh jako segment finančního trhu. Subjekty pojistného trhu. Segmentace pojistného trhu. Faktory ovlivňující pojistný trh.Ukazatelé úrovně pojistného trhu. Porovnání úrovně pojistného trhu v ČR a v EU.8. Komerční pojišťovna jako podnikatelský subjekt. Organizační struktura komerční pojišťovny. Pojišťovací zprostředkovatelé. Bankopojištění. Distribuční kanály pojistných produktů.

Získané způsobilosti

Syntéza Uvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů a principů týkajících pojišťovnictví, pojistného práva a pojistné matematiky.

Požadavky

rozumět látce