Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a matematická statistika (KMA / SZZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZPS - Pravděpodobnost a matematická statistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slabý a silný zákon velkých čísel (definice, význam, věty o postačujících podmínkách, vzájemný vztah slabého a silného zákona). Klasická limitní věta a její důsledky, aplikace.2. Náhodná veličina, její distribuční funkce, vlastnosti, rozdělení pravděpodobnosti, příklady těchto rozdělení.3. Analýza rozptylu při jednoduchém a dvojném třídění.4. Náhodný vektor, jeho distribuční funkce, rozdělení pravděpodobnosti, marginální rozdělení, nezávislé náhodné veličiny, jejich vlastnosti.5. Testování statistických hypotéz, nulová a alternativní hypotéza, test, chyby, hladina významnosti, síla testu. Příklad testu hypotézy o parametru normálního rozdělení resp. hypotézy o parametrech dvou normálně rozdělených znaků.6. Číselné charakteristiky náhodné veličiny a náhodného vektoru, jejich vlastnosti (střední hodnota, momenty, kvantily, rozptyl, varianční a kovarianční matice, korelační matice).7. Náhodný výběr, výběrová funkce, bodový a intervalový odhad parametru, příklady těchto odhadů.8. Testy dobré shody se známými a neznámými parametry.9. Pravděpodobnost, podmíněná pravděpodobnost (věty o násobení, věta o úplné pravděpodobnosti, Bayesova věta), nezávislé náhodné jevy, jejich vlastnosti.10. Lineární regrese analýza, typy regresních vztahů. Odhady parametrů a jejich vlastnosti.11. Korelační analýza: koeficient korelace, korelační matice, koeficient mnohonásobné korelace, parciální korelační koeficient.

Získané způsobilosti

SyntézaUvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů a tvrzení týkajících se pravděpodobnosti a matematické statistiky.

Literatura

A. Renyi. Probability theory. Dover publication, 2007. J. Anděl. Statistické metody. Matfyzpress Praha, 1998. J. Anděl. Základy matematické statistiky. Praha, 2005. Hron, K., & Kunderová, P. Základy počtu pravděpodobnosti a metod matematické statistiky. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3396-7.

Požadavky

rozumet látce

Garant

doc. Mgr. Karel Pastor, Ph.D.