Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické modelování (KMA / SZZS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / SZZS3 - Statistické modelování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tvorba modelu (teoretický, stochastický a statistický model), základní lineární modely měření, linearizace modelu.2. Odhady parametrů střední hodnoty a jednotkové disperze, metoda nejmenších čtverců, větao ekvivalenci odhadů.3. Intervaly a oblasti spolehlivosti, sdružené intervaly spolehlivosti.4. Testování hypotéz v lineárních modelech, prahové oblasti.5. Dekompoziční přístup k analýze časových řad. Modelování trendové složky.6. Klouzavé průměry, exponenciální vyrovnávání.7. Modelování sezónní složky. Periodogram, Fisherův test.8. Přístup Boxe a Jenkinse, stacionarita, autokorelační funkce.9. ARMA modely: jednotlivé typy a jejich vlastnosti.10. Výstavba ARMA modelů: identifikace, odhady parametrů, ověřování. Integrované modely.11. Markovovy řetězce s diskrétním časem: homogenní Markovovy řetězce, klasifikace stavů a vlastnosti.

Získané způsobilosti

SyntézaUvědomit si vzájemnou souvislost základních pojmů, tvrzení a algoritmů týkajících se statistického modelování.

Literatura

T. Cipra. Analýza časových řad s aplikacemi v ekonomii. SNTL, Praha, 1986. Fišerová, E. Lineární statistické modely. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3402-5.Hron, K., & Kunderová, P. Markovovy řetězce a jejich aplikace. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-3132-1.

Požadavky

rozumět látce

Garant

doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.