Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do neuronových sítí (KMA / UNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / UNS - Úvod do neuronových sítí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Motivace: Co všechno dovede mozek, co už jsme od něj odkoukali a k čemu je to dobré. Krysa s infračerveným viděním, auta, která se řídí sama, jak porazit Kasparova, jak vidět jazykem a mnoho dalších zajímavostí.2. Trocha biologie pro matematiky: Neurony, jejich sítě a mozek. Staré dobré matematické modelování (diferenciální rovnice) nám pomůže pochopit, jak a proč fungují skutečné neurony.3. Hodgkin-Huxleyho model synapsí a excitace. Rallova teorie propagace signálu.4. Dějiny umělé inteligence a jednoduché modely neuronů.5. Jak funguje paměť. Umí vaše neuronová síť snít?6. Umělé neuronové sítě. Těžiště kursu aneb velmi praktický návod, jak navrhnout, sestavit, implementovat a odladit neuronovou síť tak, aby přemýšlela za vás.7. Další metody strojového učení. Support vector machines. Klastrová analýza, metoda hlavních komponent.

Získané způsobilosti

Porozumění modelům biologických neuronůAplikace diferenciálních rovnic na popis neuronů.Aplikace umělých neuronových sítí na řešení konkrétních problémů

Literatura

S. Samarasinghe. Neural Networks for Applied Sciences and Engineering. Taylor and Francis, 2006. B. Krose. P. van der Smagt. An Introduction to Neural Networks. The University of Amsterdam, 1996. R. Rojas. Neural Networks. A Systematic Introduction. Springer, 1996. Andrew Ng. Online lecture on Machine Learning at coursera.org.

Požadavky

Vyřešení konkrétní praktické úlohy pomocí metod představených během kursu.

Garant

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D.