Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika informatiky 2 (KMI / DI2AV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / DI2AV - Didaktika informatiky 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se v průběhu kursu seznámí se společnými rysy výuky informatiky na různých typech škol,kritérii pro výběr programovacího jazyka pro výuku algoritmizace, překračování bariér v abstrakci neboli od jednoduchého ke složitějšímu,rekurzí jako nekonečným cyklem, strukturovaným datovým typem, programem Comenius LOGO jako nástrojem pro tvorbu složitějších programů,základními rysy objektového programování.<ol><li>Společné rysy výuky informatiky na různých typech škol.<li>Kritéria pro výběr programovacího jazyka pro výuku algoritmizace.<li>Překračování bariér v abstrakci neboli od jednoduchého ke složitějšímu.<li>Rekurze jako nekonečný cyklus. Větvení a jeho použití pro ukončení rekurze.<li>Strukturovaný datový typ, slova a věty jako příklad.<li>Comenius LOGO jako nástroj pro tvorbu složitějších programů.<li>Výuka algoritmizace na gymnáziu<li>Základní rysy objektově orientovaného programování, pro a proti OOP ve výuce programování.<li>Pedagogické vzory v informatice.</ol>

Získané způsobilosti

Aplikovat principy didaktiky při výuce informatických předmětů na středních školách.

Literatura

M. Kudělka, M. Kopka. Algoritmus a program. Školský informační servis, 1997. http://csis.pace.edu/~berginM. Kudělka. Programování v jazyku Comenius LOGO. Pracovní text (postscript). H. Abelson, G. J. Sussman. Structure and Interpretation of Computer Programs (SICP). MIT Press, 1985. Abelson H., diSessa A. Turtle geometry: The Computer as a Medium for Exploring Mathematics. MIT Press, 1986. ISBN 0-262-51037-5.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

Mgr. Jiří Zacpal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Zacpal, Ph.D.Mgr. Jiří Zacpal, Ph.D.