Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informatická propedeutika 2 (KMI / INFP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / INFP2 - Informatická propedeutika 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informatická propedeutika je přípravný kurs určený studentůminformatiky. Výuka probíhá blokově v prvním týdnu zimního semestru každého rokustudia. Kurspřipravuje studenty na tvorbu vlastní dokumentace k ročníkovýmprojektům, k bakalářské a diplomové práci a přípravě odbornéliteratury v typografickém systému TeX, speciálně formátu LaTeX,obecně. Použití tohoto typografického systému pro tvorbu dokumentace kbakalářské a diplomové práci je povinné.<ol><li>Úvod do počítačové sazby. Typografický systém TeX.</li><li>Smíšená sazba. Sazba odstavců. Speciální prostředí.</li><li>Pořadová sazba. Členění dokumentu.</li><li>Sazba matematických textů. Definice nových příkazů.</li><li>Obrázky v TeXu. Úvod do jazyka MetaPost.</li><li>Pokročilé možnosti jazyka MetaPost.</li></ol>

Získané způsobilosti

3. AplikaceVytvoř dokument v typografickém systému TeX (formátu LaTeX) a jazyku Metapost.

Literatura

Hobby J. D. A User s manual for MetaPost. Knuth, D. E. Computers & Typesetting. Daneš J., Veselý J. Jemný úvod do TeXu. Elektronický text. Československé sdružení uživatelů TeXu (překlad originálu), Praha, 1993. J. Rybička. LaTeX pro začátečníky. Třetí vydání. nakladatelství KONVOJ, Brno, 1999. ISBN 80-85615-74-6.Kočer M., Sýkora P. Ne příliš stručný úvod do systému LaTeX2e. Elelktronický text. Český překlad originálu The Not So Short, 1998. Olšák, P. TeXbook naruby. Nakladatelství KONVOJ, Brno, 2001. F. Mittelbach a kol. The LaTeX companion. Addison-Wesley, Boston, 2004. ISBN 0201362996.Olšák, P. Typografický systém TeX. Nakladatelství KONVOJ, Brno, 2000.

Požadavky

Zápočet:Vypracování úkolu prověřující studentovu schopnost tvorby dokumnetu vtypografickém systému TeX (formátu LaTeX) a jazyka MetaPost, jejichžznalost je nazbytná pro tvorbu dokumentace k bakalářské a diplomovépráci.

Garant

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.