Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logické programování (KMI / LGPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / LGPR - Logické programování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs seznamuje posluchače s logickým programováním a jeho teoretickým modelem založeným na predikátové logice. Kurs obsahuje teoretické pasáže věnující se syntaxi a sémantice logických programů a jejich vztahu k teoriím v predikátové logice. Pozornost je dále věnována činnosti překladače jazyka PROLOG. Na závěr kursu jsou ukázány aplikace logického programování v expertních systémech. Základy logického programování. Logický program a jeho sémantika. Logické paradigma jako jedno z paradigmat programování. Definitní programy a jejich syntaxe. Klausule, fakta, pravidla a dotazy. Deklarativní sémantika definitního programu: herbrandova struktura, herbrandův model, nejmenší herbrandův model a jeho nalezení. Sémantické vyplývání z definitních programů. Substituce, aplikace substituce, uzavřené instance klausulí, korektní odpovědi. Čisté logické programování a PROLOG. Procedurální sémantika logického programu. Rekursivní datové struktury. Konečné a nekonečné herbrandovy modely. Rekursivní pravidla. Rekursivní datové struktury. Unifikace. Nedeterministická inference. Metody odstranění nedeterminismu. Nejobecnější unifikátor a jeho nalezení. Procedurální sémantika definitního programu. Vztah deklarativní a procedurální sémantiky: korektní odpovědi versus vypočtené odpovědi.Činnost zásobníku během výpočtu PROLOGu, backtracking, nalezení alternativních řešení. Řezy a negace, aritmetika, modifikace databáze. Metalogický predikát řezu. Výpočtová efektivita a řezy. Řízení výpočtu pomocí řezů. Činnost zásobníku během výpočtu PROLOGu obohaceného o řezy. Vytváření podmínek a cyklů pomocí vestavěných predikátů.Teoretické přístupy k negaci: předpoklad uzavřenosti světa; negace pomocí neúspěchu v konečně mnoha krocích. Problém neexistence herbrandovského modelu při použití negace. Zavedení negace pomocí řezu. Zabudovaná aritmetika. Modifikace databáze faktů a pravidel. Aplikace logického programování v databázových a expertních systémech.

Získané způsobilosti

Analyzuj problém a napiš logický program pro jeho řešení

Literatura

Lloyd J.-W. Foundations of Logic Programming. Springer, New York, 1987. ISBN 978-0387181998.Jirků P. a kol. Programování v jazyku Prolog. SNTL, Praha, 1991. ISBN 80-03-00609-0.Nerode A., Shore R.-A. Logic for Applications. Springer, New York, 1997. ISBN 978-0387948935.Nilsson U., Maluszynski J. Logic, programming and PROLOG, el. verze: http://www.ida.liu.se/~ulfni/lpp/. John Wiley & Sons Ltd., Chichester (druhé vydání), 1995. ISBN 0-471-92625-6.Bratko I. PROLOG Programming for Artificial Intelligence. Addison Wesley (third edition), 2001. ISBN 0-201-40375-7.Shapiro E., Sterling S. The Art of Prolog. The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, 1986. ISBN 978-0262193382.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Kolařík, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.RNDr. Miroslav Kolařík, Ph.D.