Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multimediální systémy (KMI / MUSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / MUSY - Multimediální systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V první části jsou probírány reprezentace a formáty digitálního obrazu,videa a audia, jejich získávání, zpracování, komprese a distribuce podatové sítí a také tvorba DVD. Zmíněna je i problematika DRM. Ve druhéčásti se pak studenti seznámí s problematikou digitální televize (DVB).Obsahem cvičení je praktické zacházení s obrazem, videem a audiem odjejich získání, přes editaci a kompresi až po distribuci - studenti sizkusí vytvořit DVD a zprovoznit streamovací server.1. Úvod: historie, multimediální data a systémy, klasifikace2. Reprezentace a formáty: získání a digitalizace obrazu, videa azvuku, sampling, formáty, správa barev, hardware4. Zpracování (authoring): editace a konverze, software5. Komprese: obraz (DCT, JPEG, wavelet, fractal), video (predikce,standardy, bitový tok), zvuk (PCM, psychoakustika, standardy),MPEG-46. Distribuce: tvorba DVD (DVD authoring), streaming, webcasting,video on demand, Quality of Service, VOIP, internetová televize (IPTV),Digital Rights Management (watermark, šifrování)7. Televize: úvod, analogová a digitální, historie, současnost abudoucnost v ČR a ve světě8. Vlastnosti analogové a digitální televize. Kódování obrazové azvukové informace pro přenos.9. Standardy DVB (digital video broadcast) pro satelitní, kabelovou apozemní televizi.10. Modulace signálu, kapacia přenosových kanálů, chyby a opravnémechanizmy.11. Přenos signálu digitální televize: kódování, vysílání a příjem.Antény, zesilovače, televizní rozvody.12. Rozšiřující služby DVB: teletext, EPG, podmíněný přístup, zpětnýkanál. Standardy pro digitální rádio.

Získané způsobilosti

2. Porozumění: Porozuměj problematice audiovizuálního obsahu.

Literatura

Savage T. M., Vogel K. E. An Introduction to Digital Multimedia. Jones & Bartlett Publishers, 2008. ISBN 978-0763750527.Havaldar P., Medioni G. Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course Technology, 2009. ISBN 978-1418835941.FISCHER W. Digital Television. Springer Verlag, Berlin, 2003. Hwang J.-N. Multimedia Networking: From Theory to Practice. Cambridge University Press, 2009. ISBN 978-0521882040.KOŠŤÁL E. Obrazová a televizní technika I, II. Skriptum FEL ČVUT Praha, 1992. DIANIŠKA S. Siete káblovej televízie. SAKT Bratislava, 2000. ŘÍČNÝ V. Televizní distribuční sítě a systémy. Skriptum VUT Brno, 2005. GREGORA P., VÍT V. Televizní technika ? zařízení pro přenos a vysílání televizního signálu. Ben Praha, 2000. VÍT V. Televizní technika I, II, III. AZ servis Praha, 1993. Taylor J., Johnson M. R., Crawford Ch. G. Velký průvodce DVD. Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1721-0.Wallace K. VoIP Bez předchozích znalostí. Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1458-2.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Keprt, Ph.D.Mgr. Jan Outrata, Ph.D.Mgr. Aleš Keprt, Ph.D.Mgr. Jan Outrata, Ph.D.