Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z diskrétní matematiky 1 (KMI / PGSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSD1 - Kapitoly z diskrétní matematiky 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je určen studentům doktorského studia informatiky a matematiky. Studenti se seznámí s metodami diskrétní matematiky, které jsou užitečné zejména přia) stanovení časové a prostorové složitosti algoritmů,b) analýze chování algoritmů počítajících s reálnými čísly,c) analýze algoritmů umělé inteligence prohledávajících stavové prostory problémů s kombinatorickou explozí,d) tvorbě a analýze hašovacích algoritmů a řadě dalších příležitostí. Metody prezentované v doporučené literatuře zaujmou už jen svou matematickou elegancí a intimním vztahem k výpočetní technice.1. Rekurentní problémy: rekurence a její uzavřená forma. Ukázkové problémy a jejich zobecnění. Repertoárová metoda řešení rekurencí.2. Sumy a pokročilé manipulace s nimi: transformace indexů, povolené úpravy, Iversonova notace. Vícenásobné sumy, vázané a volné indexy, jejich záměny a zjednodušování. Zobecněný asociativní, komutativní a distributivní zákon.3. Sumy a rekurence: vzájemné převody sum a rekurencí, metoda sumačního faktoru, perturbační metoda pro řešení sum a rekurencí.4. Operátory diference a sumace jako diskrétní paralela diferenciálního a integrálního počtu. Jejich aplikace při výpočtech sum a rekurencí.5. Výpočty se zaokrouhlováním. Odstraňování zaokrouhlovacích operátorů v nerovnicích. Rekurence a sumy se zaokrouhlováním, metody jejich řešení.

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPopsat a důkladně pochopit principy a metody vybraných partií diskrétní matematiky.

Literatura

Graham R., Knuth D., Patashnik O. Concrete Mathematics. New York, Addison-Wesley, 1992. ISBN 0-201-14236-8.Rosen, K. H. Discrete Mathematics and Its Applications. McGraw-Hill, 1999. ISBN 0-07-289905-0.Matoušek J., Nešetřil J. Kapitoly z diskrétní matematiky. Praha, Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0084-6.

Garant

doc. Ing. Petr Sosík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Sosík, Ph.D.