Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z diskrétní matematiky 2 (KMI / PGSD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSD2 - Kapitoly z diskrétní matematiky 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je určen studentům doktorského studia informatiky a matematiky. Studenti se seznámí s metodami diskrétní matematiky, které jsou mimořádně užitečné zejména přia) stanovení časové a prostorové složitosti algoritmů,b) analýze chování algoritmů počítajících s reálnými čísly,c) analýze algoritmů umělé inteligence prohledávajících stavové prostory problémů s kombinatorickou explozí,d) tvorbě a analýze hašovacích algoritmůa řadě dalších příležitostí. Metody prezentované v doporučené literatuře zaujmou už jen svou matematickou elegancí a intimním vztahem k výpočetní technice.1. Vybrané problémy teorie čísel: dělitelnost a (relativní) prvočíselnost, kongruence generovaná operací mod a její vlastnosti, nezávislá rezidua, aplikace teorie čísel v informatice.2. Asymptotiky a pokročilé manipulace s výrazy obsahujícími asymptotiky.3. Manipulace s výrazy obsahujícími binomické koeficienty, základní vztahy a možnosti úprav. Zobecnění na záporná čísla a na reálný obor. Sumy a rekurence s binomickými koeficienty.4. Vytvořující funkce a číselné posloupnosti jimi generované. Základní katalog vytvořujících funkcí. Složené vytvořující funkce - součty, násobení, sumace, diference, integrál, derivace, konvoluce.5. Manipulace s vytvořujícími funkcemi. Použití vytvořujících funkcí při výpočtech rekurencí a sum. Exponenciální a Dirichletovy generující funkce.

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPopsat a důkladně pochopit principy a metody vybraných partií diskrétní matematiky.

Literatura

Graham R., Knuth D., Patashnik O. Concrete Mathematics. New York, Addison-Wesley, 1992. ISBN 0-201-14236-8.Rosen, K. H. Discrete Mathematics and Its Applications. McGraw-Hill, 1999. ISBN 0-07-289905-0.Matoušek J., Nešetřil J. Kapitoly z diskrétní matematiky. Praha, Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0084-6.

Garant

doc. Ing. Petr Sosík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Sosík, Ph.D.