Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z formálních jazyků a automatů (KMI / PGSFJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSFJ - Kapitoly z formálních jazyků a automatů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je určen především studentům doktorského studia jako výběr pokročilých partiíteorie formálních jazyků, gramatik a automatů. Vyžaduje úvodní znalost elementárníchkonceptů této problematiky vymezených v bodě 1 níže. Studenti se v předmětu seznámís pokročilými technikami vhodnými k (i) vědecké práci v oblasti jakýchkoli výpočetních modelů se vztahem k jazykům a automatů, jako je analýza přirozeného jazyka, strojový překlad, molekulární výpočty, modely molekulární samoorganizace atd. (ii) aplikacím formálních jazyků v oblastech jako počítačová grafika, rozpoznávání obrazu, překladače aj.1. Shrnutí elementárních pojmů teorie formálních jazyků a automatů.Formální jazyk, formální gramatika (regulární, bezkontextová, kontextová, bez omezení), konečný automat, zásobníkový automat, Turingův stroj.2. Uzávěrové a algebraické vlastnosti jazyků. Abstraktní třídy jazyků - AFL jako silný nástroj pro studium vlastností jazykových tříd.3. Paralelní gramatiky. Lindenmayerovy systémy, jejich typy, vlastnosti a aplikace (růstové modely, počítačová grafika, fraktální množiny apod.)4. Gramatiky s řízeným odvozením. Programované gramatiky, kontextem regulované gramatiky, jejich varianty a třídy generovaných jazyků.5. Deterministické, nedeterministické a alternující automaty. Případové studie: konečný automat a Turingův stroj. Charakterizace výpočetní síly uvedených variant prostředky teorie složitosti, vztah k paralelním počítačům.6. Automaty s počítadly, jejich univerzalita a vztah k Turingovým strojům, slepé automaty s počítadly.

Získané způsobilosti

1. ZnalostPopsat a důkladně pochopit principy a metody vybraných partií teorie formálních jazyků.

Literatura

Kozen D. C. Automata and Computability. Springer, 1997. ISBN 0-387-94907-0.Minsky M. L. Computation: Finite and Infinite Machines. Englewood Cliffs, N.J., Prentice-Hall, 1967. ISBN 67012342.Rozenberg G., Salomaa A. (Eds.). Handbook of Formal Languages Vol. 1. Springer, 1997. ISBN 3-540-60420-0.Rozenberg G., Salomaa A. (Eds.). Handbook of Formal Languages Vol. 2. Springer, 1997. ISBN 3-540-60648-3.http://algorithmicbotany.org/Hopcroft J. E., Motwani R., Ullmann J. D. Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation. Pearson Education, 2003. ISBN 0-321-21029-8.Dassow J, Paun G. Regulated Rewriting in Formal Language Theory. Springer, 1990. ISBN 3-540-51414-7.Greibach S. A. Remarks on blind and partially blind one-way multicounter machines. Theoretical Computer Science, 7:311--324, 1978.

Garant

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Sosík, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.