Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fuzzy množiny a jejich aplikace (KMI / PGSFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSFM - Fuzzy množiny a jejich aplikace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět podává přehled o teorii fuzzy množin a jejich vybraných aplikacích, je zaměřen na vybrané aktuální oblasti výzkumu.Struktury pravdivostních hodnot, logické spojky ve fuzzy logice, t-(ko)normy, reziduované svazy, agregace, věty o reprezentaci.- Fuzzy množiny, fuzzy relace, operace s fuzzy množinami a fuzzy relacemi, reprezentace řezy, zobecněné fuzzy množiny. Základní typy fuzzy relací na množině, stupňovité vlastnosti fuzzy relací. Speciální typy fuzzy množin (fuzzy čísla a intervaly). Zobecněné fuzzy množiny (typu 2) a jejich algebra.Fuzzy množiny a fuzzy relace -- pokročilé partie.Fuzzy relační rovnice, jejich řešitelnost, metody řešení, aplikace.- Fuzzifikace, intuitivní postup, postup z hlediska fuzzy logiky, základní požadavky. Princip rozšíření.Fuzzifikace, základní požadavky, možné přístupy a jejich porovnání. Principy rozšíření.Pravidlové fuzzy systémy a fuzzy regulátory, inference, fuzzifikace a defuzifikace, univerzální aproximační schopnost různých systémů.Fuzzy shlukování.Fuzzy množiny a databáze, relační model dat nad doménami s podobností. Fuzzy množiny a získávání informací (information retrieval).Fuzzy automaty, fuzzy jazyky. Různé přístupy a aplikace.

Získané způsobilosti

1. ZnalostPopsat a důkladně pochopit principy a metody fuzzy množin.

Literatura

Nguyen H. T., Walker E. A. A First Course in Fuzzy Logic. Chapman & Hall/CRC; 3 edition, 2005. ISBN 1584885262.Gottwald S. A Treatise on Many-Valued Logics. Taylor & Francis Group, 2001. ISBN 0-863-80262-1.Bělohlávek R. Fuzzy Relational Systems: Foundations and Principles. NY: Kluwer Academic/Plenum Press (Vol.20 of IFSR Int. Series on Systems Science and Engineering), 2002. ISBN 0-306-46777-1.Klir G. J., Yuan B. Fuzzy Sets and Fuzzy Logic: Theory and Applications. Prentice-Hall, 1995. ISBN 0-131-01171-5.

Garant

doc. RNDr. Michal Krupka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.