Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie relačních databází (KMI / PGSRD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSRD - Teorie relačních databází, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět v první části dále prohlubuje teoretické znalosti relačníchdatabází z bakalářského a magisterského studia. Obsaženy jsoupokročilé partie z funkčních závislostí a normalizace relačníhoschématu databáze a z dotazovacích jazyků. Ve druhé části jsou představena rozšíření relačního databázového modelu, zejména modely zaměřené na práci s neurčitostí.Relační databázový model: Relační databáze. Relační schéma, atributy a domény. Relace nad relačním schématem. Vztah relací a datových tabulek. Operace s relacemi: booleovské operace; selekce, projekce, spojení (přirozené spojení, spojení na rovnost, vnější spojení). Vlastnosti relačních operací. Relační algebra. Relační kalkul a jeho úplnost.Funkční závislosti a normalizace: Funkční závislosti a jejich platnost. Klíče. Sémantické vyplývání z funkčních závislostí. Sémantické ekvivalence množin funkčních závislostí. Syntaktické vyplývání z funkčních závislostí: Armstrongova pravidla, dokazatelnost. Úplnost logiky funkčních závislostí. Druhá a třetí normální forma relačních schémat. Dekompozice relací. Hledání minimálních bází funkčních závislostí. Redukce levých a pravých stran funkčních závislostí. Algoritmy pro ověření sémantického vyplývání. RAP-sekvence a DAG-diagramy. Struktura neredundantních a minimálních množin funkčních závislostí. Boyce-Coddova normální forma. Multifunkční závislosti. Bezeztrátová dekompozice tabulek.Dotazovací jazyky: Strukturovaný dotazovací jazyk SQL: tabulky, sekvence, indexy, typy indexů, integritní omezení, operace se záznamy, dotazování, pohledy a snímky, kurzory. Logický dotazovací jazyk DATALOG: predikáty, atomy, pravidla a dotazy; vztah relační algebry a DATALOGu; rekurzivní pravidla a jejich sémantika, pevné body, problémy týkající se negace.Rozšíření databázového modelu o neurčitost: Relační model dat s doménami s podobností, datové závislosti, relační algebra a kalkul, různé přístupy. Pravděpodobnostní rozšíření relačního modelu dat.

Získané způsobilosti

1. ZnalostPopsat a důkladně pochopit principy a metody relačních databází.

Literatura

Zaniolo Carlo a kol. Advanced Database Systems. Morgan Kaufmann, San Francisco, 1997. ISBN 1-558-60443-X.Date C. J. An Introduction to Database Systems. Addison-Wesley, Reading, Mass. (sedmé vydání), 2000. ISBN 0-201-38590-2.Johnson James L. Database Models, Languages, Design. Oxford University Press, 1997. ISBN 0-195-10783-7.Garcia-Molina H., Ullman J. D., Widom J. Database Systems, The Complete Book. Prentice Hall, Inc., Upper Saddle River, NJ, 2002. ISBN 0-13-098043-9.Galindo J., Urrutia A., Piattini M. Fuzzy Databases: Modeling, Design and Implementation. Idea Group Publ., Hershey, PA, 2006. ISBN 1591403251.Gallaire H., Minker J. Logic and Databases. Plenum Press, NY, 1978. ISBN 0-306-40060-X.Simovici D. A., Tenney R. L. Relational Database Systems. Academic Press, 1995. ISBN 0126443750.Date C. J. The Database Relational Model, A Retrospective Review and Analysis. Addison-Wesley Longman, Inc., 2001. ISBN 0-201-61294-1.Codd E. F. The Relational Model For Database Management: Vesion 2. Addison-Wesley, Reading, Mass., 1990. ISBN 0-201-14192-2.Maier D. Theory of Relational Databases. Computer Science Press, Rockville, 1983. ISBN 0914894420.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.