Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soft Computing pro obor aplikov. matem. (KMI / PGSSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSSA - Soft Computing pro obor aplikov. matem., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretické základy a aplikace fuzzy množin, teorie neurčitosti, neuronových sítí agenetických algoritmů.1. Úvod do fuzzy množin: fuzzy množiny a operace s nimi, fuzzy relace a operace s nimi, základní typy fuzzy relací.2. Vybrané aplikace fuzzy množin: pravidlové systémy, fuzzy regulátory.3. Teorie neurčitosti založené na monotónních měrách (Choquetovy kapacity, possibility/necessity míry, belief/plausibility míry, pravděpodobnostní míry, další specilání míry).4. Rough sets, nerozlišitelnost, horní a dolní aproximace a související pojmy, zejm. pojmy informační systém,rozhodovací tabulka, indukované relace. Rough sets a fuzzy množiny. Vybrané oblasti použití rough sets.5. Základní pojmy neuronových sítí, neuron, neuronová síť, učení, trénovací a testovací množina. Jednoduchý perceptron a jeho adaptace.6. Vícevrstvé neuronové sítě: architektura, univerzální aproximační schopnost, adapcace metodou backpropagation. Příklady použití vícevrstvých neuronových sítí. Vybrané teoretické problémy (složitost učení, aproximační vlastnosti).7. Hopfieldovy a asociativní neuronové sítě: architektura, stabilita, adaptace. Asociativní sítě a jejich použití v optimalizačních problémech (stabilní body jako řešení).8. Genetické algoritmy: základní princip a pojmy, Hollandova věta o schématech.9. Fuzzy-neuronové sítě, principy a vybrané směry.

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPopsat a důkladně pochopit principy a metody soft computing.

Literatura

Klir G. J., Yuan B. Fuzzy Sets and Fuzzy Logic: Theory and Applications. Prentice-Hall, 1995. ISBN 0-131-01171-5.Goldberg D. E. Genetic Algorithms in Search, Optimization & Machine Learning. Addison-Wesley, New York, 1989. ISBN 3540605053.Rojas R. Neural Networks: A Systematic Introduction. Springer, 1996. ISBN 3540605053.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Radim Bělohlávek, Ph.D., DSc.

Vyučující

prof. RNDr. Radim Bělohlávek, Ph.D., DSc.