Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie informace (KMI / PGSTI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PGSTI - Teorie informace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět obsahuje pokročilé partie z klasické teorie informace a vybraných aplikací, jejíž základy jsou probírány v magisterském studiu, a dále poskytuje úvod do zobecněné teorie informace.Klasická teorie informace: entropie a jednoznačnost funkce entropie, vlastnosti, vzájemná informace, divergence.Komunikační kanály: modely kanálu bez paměti, kapacita, Shannonova věta o kapacitě kanálu, kanály s pamětí.Zdroje informace: matematický model, Markov chains, AEP.Pokročilé samoopravné kódy: cyklické, BCH a konvoluční kódy.Úvod do zobecněné teorie informace: monotónní míry a jejich speciální případy (nepřesné pravděpodobnosti, possibility, Dempster-Shafer), míry neurčitosti a informace pro tyto míry.

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPopsat a důkladně pochopit principy a metody teorie informace.

Literatura

Pierce J. R. An Introduction to Information Theory. Symbols, Signals and Noise. Dover, New York, 1980. ISBN 0-486-24061-4.Ash R. Information Theory. Dover, New York, 1965. ISBN 0-486-66521.Han T. S., Kobayashi K. Mathematics of Information and Coding. AMS, Providence, Rhode Island. ISBN 0-8218-0534-7.Klir G. J. Uncertainty and Information. Foundations of Generalized Information Theory. J. Wiley, Hoboken, New Jersey, 2006. ISBN 0-471-74867.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Radim Bělohlávek, Ph.D., DSc.

Vyučující

prof. RNDr. Radim Bělohlávek, Ph.D., DSc.