Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladače (KMI / PRKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / PRKL - Překladače, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs studenty seznamuje se základními výsledky a metodami teorie překladačů s důrazem na proces, jakým probíhá překlad ze zdrojového do cílového jazyka. Probírané partie zahrnují pokročilé vlastnosti bezkontextových jazyků a deterministickou syntaktickou analýzu. Studneti jsou dále seznámeni s technikami sémantické analýzy, vytváření interních forem a základními metodami překladu.1. Základní struktura překladače. Fáze analýzy a syntézy překladu.2. Lexikální analýza, její úloha a konstrukce lexikálního analyzátoru.3.Bezkontextové jazyky a jejich vlastnosti. Normální formy GNF a CNF. Uzávěrové vlastnosti bezkontextových jazyků. Pumping lemma pro bezkontextové jazyky.4. Deterministické zásobníkové automaty. Deterministická syntaktická analýza, množiny First a Follow.5.Syntaktická analýza shora-dolů, gramatiky LL(1). Konstrukce syntaktického analyzátoru metodou rekurzivního sestupu.6.Syntaktická analýza zdola-nahoru. Konstrukce syntaktického analyzátoru pro gramatiky SLR(1), LR(0), LALR(1) a LR(1).7. Syntaktické chyby při překladu, jejich ošetření a zotavení z chyb při syntaktické analýze.8. Nástroje pro generování lexikálních a syntaktických analyzátorů (lex, yacc).9. Sémantická analýza. Atributové gramatiky a jejich specifické typy pro analýzu shora-dolů a analýzu zdola-nahoru.10. Interní formy programu. Překlad základních příkazů programovacích jazyků do interní formy.11. Tabulky symbolů a prostředí programu. Úvod do generování kódu.

Literatura

Reinhard W., Maurer D. (1995). Compiler Design. Addison-Wesley. Melichar, B., Češka M., Ježek K., Richta K. Konstrukce překladačů. Vydavatelství ČVUT. Muchnick, S.-S. (1997). Advanced Compiler Design and Implementation. Morgan Kaufmann Publisher. Aho A.-V., Lam M.-S., Sethi R., Ullman J.-D. (2006). Compilers: Principles, Techniques, and Tools. Addison-Wesley. Grune D., Jacobs C.-J.-H. (2009). Parsing techniques: A practical Guide. Springer.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.