Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Relační databázové systémy (KMI / RDBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / RDBS - Relační databázové systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřen na pokročilé partie z relačních databázových systémů. Během kursu jsou studenti seznámeni se základy relačního modelu a jeho vyjadřovací sílou. Dále je věnována pozornost dotazování a metodám zpracování dotazů včetně optimalizace. Samostatná část kursu je věnována souběžnému zpracování dat v databázových systémech pomocí transakcí a navazujícími problémy. Kurs je ukončen vybranými partiemi z teorie závislostí a ukazuje pravděpodobnostní a podobnostní rozšíření databázového modelu.Relační model dat a relační dotazovací jazyky. Vyjadřovací síla relační algebry. Omezení relačních dotazovacích jazyků.Základní metody zpracování dotazů: algebraická manipulace, zpracování selekcí Zpracování dotazů na spojení: algoritmus vnořených smyček, sort-merge algoritmus, hash-join algoritmus.Modifikace dotazů: optimalizace algebraických výrazů, dekompozice dotazů, optimalizace založené na živých obrazech (tableau) Souběžné zpracování dat v relačních databázových systémech: transakce, serializovatelnost transakcí, kontrola souběžného přístupu, zotavení. Pokročilé partie z teorie závislostí: project-join zobrazení, tableaux a chase. Rozšíření relačních databázových systémů: pravděpodobnostní databáze a podobnostní databáze.

Získané způsobilosti

2. Porozumění.Porozumět základním pojmům z relačních a databázových systémů.

Literatura

Pokorný J. Databázové systémy a jejich použití v informačních systémech. Academia, 1992. ISBN 80-200-0177-8.Simovici D.-A., Tenney R.-L. Relational Database Systems. Academic Press, 1995. ISBN 978-0126443752.ATZENI P., BATINI C., DE ANTONELLIS V. Relational Database Theory: A Comprehensive Introduction. Addison Wesley, 1993. ISBN 978-0805302493.Codd E.-F. The Relational Model For Database Management: Vesion 2. Addison-Wesley, Reading, Mass., 1990. ISBN 978-0201141924.Maier D. Theory of Relational Databases. Computer Science Press, Rockville, 1983. ISBN 0914894420.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.doc. RNDr. Vilém Vychodil, Ph.D.