Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informatiky (KMI / UDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / UDI - Úvod do informatiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do logiky (výroky, logické spojky, pravdivost výroků, úvod do výrokové a predikátové logiky).Úvod do relací a množin (množiny, relace, jejich význam v informatice, vlastnosti relací, uspořádání, ekvivalence, rozklad a faktorová množina, binární relace a grafy, funkce a jejich typy, bijekce, konečné, spočetné a nespočetné množiny).Přirozená čísla, číselné soustavy, binární reprezentace čísel.Indukce a rekurze.Základní kombinatorické úvahy.Abeceda, řetězec, kódování, jazyk.Pojem algoritmu (intuitivní chápání, nutnost formalizace, konečný automat jako jednoduchý příklad).Pojem problému (intuitivní chápání, nutnost formalizace, rozhodovací problémy, algoritmicky nerozhodnutelné problémy).Úvod do složitosti algoritmů. Převoditelnost problému na problém. Nezvládnutelné problémy a jak se s nimi vypořádat.Vybrané aplikace probíraných pojmů.

Získané způsobilosti

1. ZnalostPopsat a pochopit základy informatiky.

Literatura

Maurer S. B., Ralston A. Discrete Algorithmic Mathematics. Addison Wesley, 1991. Grimaldi R. Discrete and Combinatorial Mathematics. An Applied Introduction. 4th ed. Addison Wesley, Reading, MA, 1999. Goodaire E. G., Parmenter M. M. Discrete Mathematics with Graph Theory. Prentice-Hall, Inc., 1998. Gruska J. Foundations of Computing. International Thompson Computer Press, 1997. Cormen T. H., Leiserson C. E., Rivest R. L., Stein C. Introduction to Algorithms. Second Edition. MIT Press, 2001. ISBN 0-262-53196-8.Preparata F. P.. Introduction to Discrete Structures. For Computer Science and Engineering. Addison Wesley, Reading, MA, 1973. Bělohlávek R. Úvod do informatiky. Učební text, Katedra informatiky, UP Olomouc, 2008.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

RNDr. Miroslav Kolařík, Ph.D.doc. Ing. Lenka Motyčková, CSc.

Vyučující

RNDr. Miroslav Kolařík, Ph.D.Mgr. Lucie JežkováMgr. Martin KauerRNDr. Miroslav Kolařík, Ph.D.Mgr. Jan LaštovičkaMgr. Petr Osička, Ph.D.Mgr. Pavel ProcházkaMgr. Jan Studnička