Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informačních technologií (KMI / UINT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / UINT - Úvod do informačních technologií, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty se základními principy atechnologiemi počítačů, operačních, databázových a informačníchsystémů a počítačových sítí. Závěr předmětu je věnován základnímuživatelským a kancelářským aplikacím. Probírané technologie aaplikace jsou prakticky ukazovány a zkoušeny na cvičeních.Co je počítač, architektura počítače (von Neumannova) a princip jeho činnosti.Číselné soustavy, logické obvody. Princip činnosti mikroprocesoru,paměti a dalších součástí a periferií počítače.Operační systém a jeho funkce při ovládání počítače, zuživatelského i administrátorského pohledu.Struktura a funkce operačního systému (správa procesů, paměti a disku).Počítačové sítě, technologie a principy fungování.Celosvětová síť Internet a její služby.Základy databázových systémů a zpracování dat.Úvod do informačních systémů a webových technologií.Základní uživatelské aplikace (síť, multimédia, příslušenství).Kancelářské aplikace, tvorba dokumentů, tabulek a prezentací.

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPoznej technologie počítačů a základní principy počítačových systémů.

Literatura

Oppel A. Databáze bez předchozích znalostí. Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1199-7.Kosek J. HTML, tvorba dokonalých WWW stránek, podrobný průvodce. Grada Publishing, 1998. ISBN 80-7169-608-0.Silberschatz A., Galvin P.B., Gagne G. Operating System Concepts. Seventh Edition. John Wiley & sons, 2005. ISBN 0-471-69466-5.Lapáček J. Počítač v kanceláři. Computer press, 2006. ISBN 8025112098.Kállay F., Peniak P. Počítačové sítě LAN/MAN/WAN a jejich aplikace (2. vydání). Grada, 2003. ISBN 80-247-0545-1.Messmer H.-P., Dembowski K. Velká kniha počítačového hardware. CP Books, 2005. ISBN 8025104168.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Plnění zadaných úkolů. Složení ústní (příp. písemné) zkoušky.

Garant

doc. Ing. Lenka Motyčková, CSc.

Vyučující

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.Mgr. Jan Outrata, Ph.D.