Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy (KMI / YOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / YOS - Operační systémy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probírána je celková struktura a principyfungování OS a jeho jednotlivých součástí. Konkrétní způsoby řešeníněkterých úkolů OS a technologie použité v moderních OS jsou ukázányna systémech Microsoft Windows NT a GNU/Linux (jako zástupce unixovýchOS). Kromě výkladu operačních systémů je součástí kursu i stručný úvoddo programování v jazyce symbolických adres (assembler), ve kterémjsou implementovány kritické součásti OS závislé nahardware.<ol><li>Programování v jazyce symbolických adres (assembler), strojovéinstrukce a jejich vykonávání.</li><li>Řízení výpočtu, volání podprogramů, přerušení.</li><li>Funkce a význam operačních systémů, typy operačních systémů,historický přehled.</li><li>Architektura operačního systému. Správa hardwarových zařízení, ovladače.</li><li>Správa procesů a procesoru, proces a jeho životní cyklus, přidělováníprocesoru, procesy a vlákna.</li><li>Synchronizace procesů a vláken. Deadlock (uváznutí), podmínky pro jehovznik, detekce, prevence a předcházení.</li><li>Implementace synchronizace v operačním systému, atomické operace,synchronizační primitiva (semafory, mutexy), aktivní a pasivní čekání.</li><li>Správa operační paměti. Virtuální paměť.</li><li>Správa diskového prostoru a správa souborů (souborové systémy), disková pole.</li><li>Bezpečnost v operačních systémech, kategorie bezpečnosti.</li></ol>

Získané způsobilosti

5. SyntézaZkoumej problémy, které souvisejí s operačními systémy.

Literatura

Keprt A. Assembler. Univerzita Palackého, 2008. Tanenbaum A.S. Modern Operating Systems, 2nd. Prentice-Hall, 2001. ISBN 0-13-031358-0.http://keprt.inf.upol.cz/Silberschatz A., Galvin P.B., Gagne G. Operating System Concepts. Seventh Edition. John Wiley & sons, 2005. ISBN 0-471-69466-5.Stallings W. Operating Systems: Internals and Design Principles, 5th. Prentice Hall, 2004. ISBN 0-13-147954-7.nullBovet D., Cesati M. Understanding Linux Kernel, 3rd edition. O?Reilly, 2006. ISBN 0596005652.Solomon D.A., Russinovich M. E. Windows Internals: Covering Windows Server 2008 and Windows Vista. Microsoft Press, 2009. ISBN 0735625301.

Požadavky

Zkouška: kombinovaná, písemný test, hodnocení domácích prací.

Garant

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Krajča, Ph.D.