Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové sítě (KMI / YPOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / YPOS - Počítačové sítě, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počítačové sítě:rozlehlost počítačových sítí, struktura počítačové sítě, topologie, standardizace počítačových sítí.2. Kódování informací:teorie informace, metody symetrické kryptografie, distribuce tajných klíčů symetrické kryptografie, asymetrická kryptografie, podpisování.3. Komprese dat:frekvenčně závislé kódování, Huffmanovo kódování, aritmetické kódování, kontextově závislé kódování, RLE - čítače opakovaných prvků, vysílání diferencí zpráv, slovníková komprese (LZW).4. Přenos dat:směr přenosu, paralelní a sériový přenos, asynchronní a synchronní sériový přenos, zabezpečení proti chybám.5. Lokální počítačové sítě: vlastnosti a použití, přenosová média, technika přenosu, přístupové metody, typy sítí.6. Směrování:statické a dynamické směrování, centralizované směrování, izolované směrování, distribuované směrování.7. Propojování sítí:opakovač, most, přepínač, směrovač, router, brána.8. Rozlehlé počítačové sítě:vlastnosti a využití, přenosová média, technika přenosu.9. Internet:charakteristika Internetu, adresování v TCP/IP síti, směrování v TCP/IP síti, možnosti připojení k Internetu, služby Internetu.

Získané způsobilosti

1. ZnalostPopsat a pochopit protokoly počítačových sítí.

Literatura

Smith R. E. Internet Cryptography. Addison Wesley, 1997. Walton S. E. IPv6 Programming. Addison Wesley, 2002. Lhotka L. Server v Internetu. Kopp, 1996. Stevens W. R. TCP/IP Illustrated, Volume 1 -- The Protocols. Addison Wesley, 1994.

Požadavky

Požadavky na zápočet:Aktivita na cvičeních. Během semestru budou na cvičeních zadávány k vypracování úlohy vztahující se k akutálně přednášenému tématu.Vypracování těchto úloh bude bodováno a zápočet bude udělen na základě předepsaného bodového zisku.Požadavky na zkoušku:Zvládnutí učiva prezentovaného na přednáškach a cvičeních student předvede vypracováním praktické úlohy v kombinaci se zodpovězením teoretických otázek.

Garant

doc. Ing. Lenka Motyčková, CSc.

Vyučující

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.