Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informačních technologií (KMI / YUDIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / YUDIT - Úvod do informačních technologií, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty se strukturou, součástmi, základnímiprincipy a technologiemi počítačů, operačních, databázových ainformačních systémů a počítačových sítí. Závěr předmětu je věnovánzákladním uživatelským a kancelářským aplikacím. Probírané technologiea aplikace jsou rovněž prakticky ukazovány.<ol><li>Co je to počítač, historie vývoje počítačů. Architektura počítače (vonNeumannova) a princip jeho činnosti. Číselné soustavy, boolovaalgebra, logické funkce a obvody. Reprezentace čísel a znaků.</li><li>Základní deska počítače a interní sběrnice počítače (PCI). Princip činnostimikroprocesoru (CPU) a vnitřních pamětí (RAM, cache).</li><li>Interní součásti počítače, přídavné karty (grafická, zvuková, síťová,multimediální), vnější paměti (pevné disky a disková pole).</li><li>Periferie a externí sběrnice počítače (USB). Monitor (CRT, LCD),polohovací zařízení (klávesnice, myš aj.), datové mechaniky a média (floppy, CD, DVD), tiskárna a skener, modem.</li><li>Operační systém a jeho funkce při ovládání počítače, zuživatelského i administrátorského pohledu.</li><li>Struktura a funkce operačního systému (správa procesů, paměti a disku).</li><li>Počítačové sítě, technologie a principy fungování.</li><li>Celosvětová síť Internet a její služby.</li><li>Základy databázových systémů a zpracování dat.</li><li>Úvod do informačních systémů a webových technologií.</li><li>Základní uživatelské aplikace (soubory, síť, multimédia, příslušenství).</li><li>Kancelářské aplikace, tvorba dokumentů (textový procesor), tabulek(tabulkový procesor) a prezentací.</li></ol>

Získané způsobilosti

2. PorozuměníPoznej technologie počítačů a základní principy počítačových systémů.

Literatura

Oppel A. Databáze bez předchozích znalostí. Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1199-7.Kosek J. HTML, tvorba dokonalých WWW stránek, podrobný průvodce. Grada Publishing, 1998. ISBN 80-7169-608-0.Silberschatz A., Galvin P.B., Gagne G. Operating System Concepts. Seventh Edition. John Wiley & sons, 2005. ISBN 0-471-69466-5.Lapáček J. Počítač v kanceláři. Computer press, 2006. ISBN 8025112098.Kállay F., Peniak P. Počítačové sítě LAN/MAN/WAN a jejich aplikace (2. vydání). Grada, 2003. ISBN 80-247-0545-1.Hronek J., Mazura J. Struktura počítačů. Učební text. Katedra informatiky, UP Olomouc, 2007. Messmer H.-P., Dembowski K. Velká kniha počítačového hardware. CP Books, 2005. ISBN 8025104168.

Požadavky

Ústní zkouška zvládnutí učiva z přednášek.

Garant

Mgr. Jan Outrata, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Arnošt VečerkaMgr. Jiří Zacpal, Ph.D.