Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uživatelská rozhraní (KMI / YURO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / YURO - Uživatelská rozhraní, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřen na problematiku uživatelských rozhraní s důrazem na tvorbu rozhraní softwarových aplikací. Posluchač získá znalosti a dovednosti potřebné pro tvorbu kvalitních a použitelných uživatelských rozhraní. Kurs seznamuje s obecnými i konkrétními principy fungování a návrhu grafických, ale i jiných rozhraní. Značná pozornost je věnována konkrétním zásadám tvorby grafického uživatelského rozhraní pod nejrozšířenějšími systémy - Microsoft Windows, Apple Mac OS X a také specifikám tvorby rozhraní pro webové aplikace.1. uživatelská rozhraní, historie a vývoj grafických uživatelských rozhraní, WIMP paradigma, hledisko funkce a formy v rozhraní. Apple LISA jako príklad.2. design zamerený na uživatele, obecné zásady návrhu grafických uživatelských rozhraní, ergonomie, dobrý design, Fittuv a Hickuv zákon3. základy tvorby uživatelského rozhraní v systému Microsoft Windows4. základy tvorby uživatelského rozhraní v systému Mac OS X5. Linux a grafické uživatelské rozhraní, multiplatformní aplikace6. specifika uživatelských rozhraní webových aplikací7. hodnocení kvality uživatelských rozhraní, použitelnost a testování8. budoucnost uživatelských rozhraní, adaptabilní a adaptivní uživatelská rozhraní, multi-touch rozhraní

Získané způsobilosti

2. PorozuměníIdentifikuj správné zásady tvorby uživatelských rozhraní.

Literatura

kol. autorů. Apple Human Interface Guidelines. Apple, 2004. SHNEIDERMAN, B., PLAISANT, C. Designing the User Interface: Strategies for Effective Human-Computer Interaction (4th Edition). Pearson Addison Wesley, 2004. ISBN 0321197860.MANDEL, T. The Elements of User Interface Design. John Wiley & Sons, Inc., New York, NY, USA, 2002. ISBN 0471162671.GALITZ, W. O. The Essential Guide to User Interface Design. John Wiley & Sons, 2005. ISBN 0471084646.kol. autorů. Windows Vista User Experience Guidelines. Microsoft, 2007. DOSTÁL, M. Základy tvorby uživatelského rozhraní. učební text v elektronické podobě, 2008.

Požadavky

zápočet se uděluje za obhajobu uživatelského rozhraní projektu

Garant

Mgr. Jiří Zacpal, Ph.D.