Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (LRR / BFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / BFB - Biofyzika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní fyzikální jevy v živé hmotě. Biomechanika. Rovnovážná a nerovnovážná biotermodynamika, produkce entropie, hnací síly a toky, difúze a osmóza, fluktuace a vývoj živých systémů. Generace a vedení tepla. Fázové přechody. Vodní potenciál a transport vody v rostlinách. Povrchové napětí. Synergetika, informace, solitony a oscilace v biologii. Biologické membrány, transport látek přes membrány. Elektrické jevy na membránách: potenciál, kapacita, akční potenciál, napěťově řízené iontové kanály. Elektrostatické interakce molekul. Elektrické projevy orgánů. Magnetické vlastnosti a signály molekul a tkání. Magnetická rezonance a zobrazování. Optické jevy v živé hmotě, absorpce, odraz, rozptyl, fokusace, vedení a detekce světla. Využití polarizovaného světla. Podstata kvantové mechaniky, vlnová funkce. Tunelový jev. Přenos excitační energie. Elektronově vibrační děje. Luminiscence organických molekul, bioluminiecnce, termoluminiscence, rekombinační děje.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy, prokázat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů.

Literatura

Hrazdíra, J. a kol. Biofyzika (učebnice pro lékařské fakulty). Avicenum Praha, 1999. P.F. Dillon. Biophysics, A Physiological Approach. , Cambridge Univ. Press, 2012, 2012. J. Claycomb, J. Q. P. Tran. Introductory Biophysics, Jones and Bartlett Publishers. Boston, 2011, 2011. Kotyk, A. Struktura a funkce biomembrán. Masarykova univerzita Brno, 1996. Krempaský, J. a kol. Synergetika. Vydavatelství Slovenskej akademie vied, Bratislava, 1988. Vachek, K., Nauš, J. Vybrané partie z fyziky pro biology. Academia, 1986.

Požadavky

Znalosti v rozsahu kurzu.

Garant

prof. RNDr. Jan Nauš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Nauš, CSc.