Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemické markery v taxonomii (LRR / BMTSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / BMTSB - Biochemické markery v taxonomii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biochemické a molekulární markery - principy, rozdělení, příklady použití v taxonomiii, in-vitro kulturách, ochraně genofondu atd. Somaklonální variabilita. Proteinové markery a izoenzymy. Polyakrylamidová gelová elektroforéza. Specifické a nespecifické barvení proteinů. Chemotaxonomie - principy, skupiny látek, metody studia (plynová a kapalinová chromatografie, hmotnostní spektrometrie) zpracování dat. Vývoj molekulárních markerů. Fyzické a genetické mapování a mapovací populace. Molekulární cytogenetika. Metody fyzické lokalizace sekvencí DNA na chromozómech a v interfázních jádrech. Využití metod založených na hybridizaci molekul DNA a polymerázové řetězové reakci (PCR) jako zdroje molekulárních markerů a interpretace dat. Využití molekulárních markerů pro klonování a charakterizaci důležitých genů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Charakterizovat a roztřídit biochemické a molekulární markery.- Srovnat principy a využití různých molekulárních a biochemických markerů.- Aplikovat vhodně molekulární a biochemické markery ve výzkumu.

Literatura

Šípal, Z., Anzenbacher, P., Peč, P., Pospíšil, J., Růžička, I. Biochemie. SPN, Praha, 1992. ISBN 80-04-21738-2.Lewin, B. Genes VII. Oxford University Press, Oxford, 2000. Wagner, R.P. et al. Chromosomes. A Synthesis. Wiley-Liss, New York, 1993. Tanksley , D.S., Orton, T.J. (eds.). Isozymes in Plant Genetics and Breeding, Part A. Elsevier, Amsterdam - Oxford - New York, 1983. Singh, R.J. Plant Cytogenetics. CRC Press, Boca Raton, 2003. Singh, R.J. Plant Cytogenetics. CRC Press, Boca Raton, 1993.

Požadavky

ústní kolokvium - v rozsahu probírané látky

Garant

Mgr. Karel Doležal, Dr.

Vyučující

Mgr. Karel Doležal, Dr.prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.