Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie pro biology 2 (LRR / CHPB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / CHPB2 - Chemie pro biology 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biogenní prvky, uhlík, vaznost uhlíku, typy vazeb v organických sloučeninách, prostorové uspořádání molekul, izomerie.Názvosloví organických látek. Reakční mechanismy. Indukční a izomerní efekt. Homolýza a heterolýza. Substituce, eliminace, adice, přesmyk. Oxidace a redukce organických látek.Uhlovodíky: alkany, cykloalkany, alkeny, alkyny, aromatické uhlovodíky.Hydroxyderiváty: alkoholy, fenoly. Ethery.Organické sloučeniny dusíku: aminy, nitroderiváty.Karbonylové sloučeniny: aldehydy, ketony.Karboxylové kyseliny a jejich funkční (halogenidy, anhydridy, amidy, estery) a substituční (hydroxykyseliny, oxokyseliny) deriváty. Deriváty kyseliny uhličité.Heterocyklické sloučeniny. Pěti, šestičlenné cykly O, S, N. Deriváty purinu a pyrimidinu, DNA, RNA. Alkaloidy.Aminokyseliny. Peptidová vazba a její vlastnosti. Peptidy a proteiny, enzymy. Vitamíny.Sacharidy: mono-, oligo-, polysacharidy. Reakce sacharidů. Deriváty sacharidů, glykosidy.Lipidy jednoduché, složené.Fotosyntéza a s ní spojené primární a sekundární děje.Rozkladné procesy. Biologická oxidace. Glykolýza a navazující (aerobní a anaerobní) děje.Terpeny a steroidy.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit:Biogenní prvky, uhlík, vaznost uhlíku, typy vazeb v organických sloučeninách, prostorové uspořádání molekul, izomerie.Názvosloví organických látek. Reakční mechanismy. Indukční a izomerní efekt. Homolýza a heterolýza. Substituce, eliminace, adice, přesmyk. Oxidace a redukce organických látek.Uhlovodíky: alkany, cykloalkany, alkeny, alkyny, aromatické uhlovodíky.Hydroxyderiváty: alkoholy, fenoly. Ethery. Organické sloučeniny dusíku: aminy, nitroderiváty.Karbonylové sloučeniny: aldehydy, ketony.Karboxylové kyseliny a jejich funkční (halogenidy, anhydridy, amidy, estery) a substituční (hydroxykyseliny, oxokyseliny) deriváty. Deriváty kyseliny uhličité.Heterocyklické sloučeniny. Pěti, šestičlenné cykly O, S, N. Deriváty purinu a pyrimidinu, DNA, RNA. Alkaloidy.Aminokyseliny. Peptidová vazba a její vlastnosti. Peptidy a proteiny, enzymy. Vitamíny.Sacharidy: mono-, oligo-, polysacharidy. Reakce sacharidů. Deriváty sacharidů, glykosidy.Lipidy jednoduché, složené.Fotosyntéza a s ní spojené primární a sekundární děje.Rozkladné procesy. Biologická oxidace. Glykolýza a navazující (aerobní a anaerobní) děje. Terpeny a steroidy.

Literatura

N.A. Campbell, b. williamson, R.j. Heyden:. Biology: Exploring Life. Boston, Massachusetts, Pearson Prentice Hall, 2006, 2006. Raymond, K.W. General, Organic and Biological Chemistry: an integrated approach. John Wiley & Sons, New York, 2006. Lucie Szüčov. Chemie pro biology II. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc 2011, 2011. ISBN 978-80-244-2723-2.Solomons G., Fryhle C. Organic Chemistry 7th. John Wiley & Sons, New York, 1999. Červinka O., Dědek V., Ferles M. Organická chemie. SNTL Praha, 1980.

Požadavky

80% úspěšnost u zkoušky

Garant

Mgr. Lucie Plíhalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Plíhalová, Ph.D.Mgr. Jan WallaNuria De Diego, Ph.D.Zoila Gándara Barreiro, Ph.D.Mgr. Veronika MalínkováMgr. Václav Mik, Ph.D.Mgr. Lucie Plíhalová, Ph.D.Mgr. Tomáš Pospíšil, Ph.D.Mgr. Jan WallaDr. Asta Žukauskaite