Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální biologie (LRR / EXBIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / EXBIO - Experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biologie nádorové buňky (mechanismy maligní transformace, angiogeneze, tvorba metastáz, protein p53, možnosti predikce, potenciální možnosti využití při terapii, možnosti terapie zaměřené na buněčný cyklus), využití genomických přístupů v experimentální biologii (metody založené na PCR, možnosti čipových analýz genové inženýrství), genová terapie (choroby léčitelné pomocí genové terapie, vektory pro genovou terapii, perspektivy genové terapie), proteinové inženýrství (studium protein-protein interakcí, "phage display" pro hledání protein-protein interakcí, analýza aktivity, "protein engineering"), příprava a purifikace proteinů (využití rozličných expresních systémů pro přípravu proteinů, využití širokého spektra "tag sekvencí" při přípravě proteinů, příprava proteinů pro vývoj monoklonálních protilátek, příprava proteinů pro funkční studie), vývoj, charakterizace a produkce protilátek (teorie přípravy monoklonálních a polyklonálních protilátek, imunizační schémata, používaná zvířata a vhodné antigeny, metody přípravy monoklonálních protilátek, metody přípravy polyklonálních protilátek, metody charakterizace protilátek, produkce, purifikace a značení protilátek), využití protilátek (oblasti aplikace monoklonálích a polyklonálních protilátek, základní a aplikovaný výzkum, humanizace protilátek), modelové systémy v aplikovaném výzkumu (modelové organismy, aplikovaná biologie buňky, modelování biologických systémů), použití lidského biologického materiálu ve výzkumu (lidské tkáně jako zdroj informací a nástroj k validaci experimentálních biologických modelů, možnosti použití a metody zpracování tkáňových vzorků pro účely experimentální biologie), prediktivní a prognostická patologie (odhad biologických vlastností a prognózy zhoubných nádorů, biologické prognostické parametry, biologické prediktory odpovědi na léčbu), vývoj, testování a charakterizace léčiv (účinná látka, farmakodynamika, farmakokinetika, modely používané pro "drug screening", knihovny chemických látek versus přírodní produkty, kvantitativní a strukturní analýza potenciálního léčiva, racionální vývoj léčiv, klinické studie), viry a jejich využiti v experimentální biologii (charakterizace a rozdělení viru, nádory a viry, adenovirové a lentivirové vektory, viry a genová terapie).

Získané způsobilosti

Znalosti v oblastech biologie nádorové buňky (mechanismy maligní transformace, angiogeneze, tvorba metastáz, protein p53, možnosti predikce, potenciální možnosti využití při terapii, možnosti terapie zaměřené na buněčný cyklus), využití genomických přístupů v experimentální biologii (metody založené na PCR, možnosti čipových analýz genové inženýrství), genová terapie (choroby léčitelné pomocí genové terapie, vektory pro genovou terapii, perspektivy genové terapie), proteinové inženýrství (studium protein-protein interakcí, "phage display" pro hledání protein-protein interakcí, analýza aktivity, "protein engineering"), příprava a purifikace proteinů (využití rozličných expresních systémů pro přípravu proteinů, využití širokého spektra "tag sekvencí" při přípravě proteinů, příprava proteinů pro vývoj monoklonálních protilátek, příprava proteinů pro funkční studie), vývoj, charakterizace a produkce protilátek (teorie přípravy monoklonálních a polyklonálních protilátek, imunizační schémata, používaná zvířata a vhodné antigeny, metody přípravy monoklonálních protilátek, metody přípravy polyklonálních protilátek, metody charakterizace protilátek, produkce, purifikace a značení protilátek), využití protilátek (oblasti aplikace monoklonálích a polyklonálních protilátek, základní a aplikovaný výzkum, humanizace protilátek), modelové systémy v aplikovaném výzkumu (modelové organismy, aplikovaná biologie buňky, modelování biologických systémů), použití lidského biologického materiálu ve výzkumu (lidské tkáně jako zdroj informací a nástroj k validaci experimentálních biologických modelů, možnosti použití a metody zpracování tkáňových vzorků pro účely experimentální biologie), prediktivní a prognostická patologie (odhad biologických vlastností a prognózy zhoubných nádorů, biologické prognostické parametry, biologické prediktory odpovědi na léčbu), vývoj, testování a charakterizace léčiv (účinná látka, farmakodynamika, farmakokinetika, modely používané pro "drug screening", knihovny chemických látek versus přírodní produkty, kvantitativní a strukturní analýza potenciálního léčiva, racionální vývoj léčiv, klinické studie), viry a jejich využiti v experimentální biologii (charakterizace a rozdělení viru, nádory a viry, adenovirové a lentivirové vektory, viry a genová terapie).

Literatura

Robert A. Antibody Phage Display: Methods and Protocols. A product of Humana Press. 2009. ISBN 978-1-60327-301-5.Hammers C., M., Stanley J., R.. Antibody Phage Display: Technique and Applications. Journal of Investigative Dermatology, 2014. Douglas Hanahan and Robert A. Weinberg. Hallmarks of Cancer: The Next Generation. Cell 144, 2011. Krejsek, J. a kol. Klinická imunologie. Nucleus HK, 2004. Cassimeris L. et al. Lewin´s cells. Sudbury: Jones and Bartlett Publishers, 2011. Alberts, B. a kol. Molecular Biology of the Cell, 4th ed. Garland Science, New York, 2002. ISBN 0815340729.Slabý O, et al. Molekulární medicína. Praha Galén 2014, 2014. ISBN 978-80-7492-121-6.Klinická onkologie 2014 Supplementum. Postupy a metody v aplikoané molekulární onkologii?. 2014. Robert A. Weinberg. The Biology of Cancer. Second Edition. 2013. ISBN 978-08153422.Harlow, E., Lane, D. Using antibodies. Cold Spring Harbor, New York, 1999.

Požadavky

80% úspěšnost u písemného testu

Garant

RNDr. Bořivoj Vojtěšek, DrSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Bouchal, Ph.D.prof. Ing. Lenka Hernychová, Ph.D.Mgr. Roman Hrstka, Ph.D.MUDr. Petr Müller, Ph.D.MUDr. Rudolf Nenutil, CSc.RNDr. Bořivoj Vojtěšek, DrSc.Mgr. Pavel Bouchal, Ph.D.Mgr. Michal ĎurechMgr. Roman Hrstka, Ph.D.MUDr. Petr Müller, Ph.D.MUDr. Rudolf Nenutil, CSc.Mgr. Filip TrčkaRNDr. Bořivoj Vojtěšek, DrSc.