Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z genomiky (LRR / GENCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / GENCV - Cvičení z genomiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost a zásady práce v laboratoři molekulární biologie.Příprava plazmidové DNA: inokulace a kultivace buněk E. coli, izolace plazmidové DNA, restrikční štěpení plazmidové DNA, agarózová elektroforéza, stanovení koncentrace DNA. Příprava transformantů: izolace fragmentů DNA z gelu a jejich přečištění, ligace DNA do připraveného plazmidu. Transformace kompetentních buněk E. coli a jejich kultivace. Selekce transformantů. Kontrola přítomnosti rekombinantních molekul v tranformantech (minipreparace plazmidu, restrikční analýza, elektroforéza). Fyzická lokalizace markerů na chromozomech za použití tříděných chromozomů a PCR.příprava vysokomolekulární DNA pro konstrukci knihoven dlouhých inzertů. Pulzní elektroforéza. Manipulace s DNA klony pomocí robota. Příprava hybridizačních membrán s bakteriálními klony o vysoké hustotě (práce s robotem). Prohledávání genomické knihovny DNA pomocí DNA: DNA hybridizace, identifikace pozitivních klonů. Prohledávání knihovny DNA pomocí PCR. Kvantitativní PCR.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- Připravit plazmidovou DNA.- Připravit transformanty.- Pracovat s DNA knihovnami a DNA klony.- Prohledávat genomické knihovny DNA pomocí DNA.

Literatura

Cantor, C.R., Smith, C.L. Genomics: The Science and Technology Behind the Human Genome Project, John Wiley and Sons, New York, 1999. Brdička, R. Lidský genom na rozhraní tisíciletí. Grada Publishing, Praha, 2001. Cullis, C.A. Plant Genomics and Proteomics. John Wiley and Sons, Inc., New York, 2004. Primrose, S.B. Principles of Genome Analysis: A guide to mapping and sequencing DNA from different organisms. Blackwell Science Inc., 1998.

Požadavky

Účast na cvičeních a vypracování protokolů.

Garant

RNDr. Jan Šafář, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Šafář, Ph.D.