Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hybridomové a rekombinantní technologie (LRR / HTRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / HTRP - Hybridomové a rekombinantní technologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Imunitní systém. Imunitní odpověď. Imunoglobuliny - struktura, vlastnosti. Genetika a molekulární biologie protilátek. Reakce antigen-protilátka. Imunochemické metody. Charakteristika polyklonálních a monoklonálních protilátek, charakteristika rekombinantních protilátek. Charakteristika antigenu. Volba a příprava antigenu. Vlastnosti haptenů a metody konjugace. Imunisace a možnosti jejího provedení. Izolace a purifikace protilátek a jejich frakcí. Monoklonální protilátky: hybridomová technologie a její teorie. Charakteristika splenocytů, myelomových buněk a hybridomů, princip jejich selekce. Růstová charakteristika hybridomů. Metody selekce hybridomů produkujících protilátky, immunoassays. Uchovávání a manipulace s hybridomy. Produkce monoklonálních protilátek in vitro ve velkém měřítku; biotechnologie; srovnání s metodami in vivo. Rekombinantní protilátky a teorie jejich přípravy; molekulárně biologické principy. Volba expresního systému. Testování vznikajících protilátek. Přednosti a nevýhody. Vzájemné srovnání protilátek, jejich vlastností, náročnosti na experimentální vybavení a finance.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Charakterizovat imunitní odpověď.- Popsat základy imuno-chemických metod.- Vysvětlit rozdíly mezi monoklonálními, polyklonálními a rekombinantními protilátkami.- Popsat a interpretovat hybridomové technologie.- Zvážit výhody a nevýhody monoklonálních, polyklonálních a rekombinantních protilátek.

Literatura

Harlow E., Lane D. Antibodies a laboratory manual. Cold Spring harbor Lab. USA, 1988. Voet D., Voetová J. G. Biochemie. Victoria Publishing, Praha, 1990. auct. Fundamental Techniques in Cell Culture: A Laboratory Handbook. Sigma-Aldrich, 2007. Ferenčík M. Imunochémia. Alfa, Bratislava, 1989. McCullough K., Spier R. E. Monoclonal antibodies in biotechnology: theoretical and practical aspects. Cambridge University Press, Cambridge, UK, 1990.

Požadavky

75% úspěšnost při písemném testu

Garant

Mgr. Jana Oklešťková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oklešťková, Ph.D.