Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická hematologie a transfuze (LRR / KHEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / KHEM - Klinická hematologie a transfuze, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je získání základních teoretických znalostí a praktických dovedností z hematologie. Hierarchie krvetvorby. Krevní elementy - cytomorfologie, funkce. Červená krevní řada. Bílá řada a krevní destička. Krevní srážení, koagulační metody. Diagnostické metody v laboratorní hematologii, krevní analyzátory. Základy klinické hematologie, krevní choroby. Klinické interpretace hematologických vyšetření. Základy imunohematologie. Základy transfuziologie. Cytogenetické a molekulárně genetické vyšetření u hematologických chorob.1. Vznik a vývoj krvetvorby (fyziologie, regulace hemopoézy, funkce kostní dřeně)2. Erytrocyty (fyziologie a patofyziologie)3. Anémie (klasifikace, diagnostika, terapie)4. Leukocyty (fyziologie a patofyziologie)5. Nádorová onemocnění krvetvorby I (klasifikace, diagnostika)6. Nádorová onemocnění krvetvorby II (možnosti terapie)7. Hemokoagulace I (úvod, složky hemostázy, primární hemostáza)8. Hemokoagulace II (plazmatický koagulační systém, fibrinolytický systém, inhibice hemostázy)9. Hemokoagulace III (poruchy hemostázy a jejich terapie)10. Laboratorní metody v klinické hematologii I (preanalytická fáze, cytomorfologické metody)11. Laboratorní metody v klinické hematologii II (vyšetření hemostázy)12. Laboratorní metody v klinické hematologii III (imunohematologické a cytochemické metody)13. Metody řízení jakosti v laboratoři klinické hematologie

Získané způsobilosti

Znalosti základních teoretických znalostí a praktických dovedností z hematologie. Hierarchie krvetvorby. Krevní elementy - cytomorfologie, funkce. Červená krevní řada. Bílá řada a krevní destička. Krevní srážení, koagulační metody. Diagnostické metody v laboratorní hematologii, krevní analyzátory. Základy klinické hematologie, krevní choroby. Klinické interpretace hematologických vyšetření. Základy imunohematologie. Základy transfuziologie. Cytogenetické a molekulárně genetické vyšetření u hematologických chorob.

Literatura

1. Šárka Pospíšilová, Dana Dvořáková, Jiří Mayer, a kol.:. (2013). Molekulární hematologie. Galén, 1. vyd. Edgar Faber:. (2012). Základy hematologické diagnostiky. Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

70% úspěšnost u kolokvia

Garant

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.Mgr. Jiří Novotný, Ph.D.