Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (LRR / KLBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / KLBI - Klinická biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Laboratorní medicína a její postavení v diagnostice.Referenční rozmezí.Biochemie lipidů. Laboratorní vyšetření u aterosklerozy a metabolického syndromu.Dělení lipidů a lipoproteinů, struktury, vlastnosti a význam v metabolismu. Metabolický syndrom, definice.Biochemie cukrů. Laboratorní vyšetření u diabetes mellitus.Dělení cukrů, struktury, vlastnosti a význam v metabolismu. Diabetes I. a II. Typu, biochemie a diagnostika. Monitorování diabetu vč. kontinuálního monitorinku. Testy na kompenzaci diabetu (glykemie, glykovaný hemoglobin). Inzulín, proinzulín, C-peptid. Vyšetření albuminu v moči. Postavení POC technologií ve vyšetřovacích algoritmech.Biochemie aminokyselin. Laboratorní vyšetření u malnutrice.Dělení aminokyselin a proteinů, struktury, vlastnosti a význam v metabolismu. Nutrice a metody stanovení nutrice. Rozpis parenterální výživy a kontrolní vyšetření při parenterální výživě. Analýza malnutrice.Biochemie iontů. Laboratorní vyšetření při monitorování vnitřního prostředí. Stopové prvkyNa, Cl, K, Ca, Mg a ostatní ionty, význam v metabolismu, vnitřní prostředí. Laboratorní vyšetření iontů v intenzivní péči. Význam Se, Cu, Zn.Biochemie jater. Laboratorní vyšetření v hepatologii.Metabolické funkce jater, vyšetření enzymů, vyšetření u ikterů, dechové testy, vyšetření u virových hepatitid.Diagnostický význam analýzy ALT, AST, CK, CKMB, GMT, AP, CHE v séru. Hyperbilirubinemie, typy ikterů.Akutní koronární syndrom. Laboratorní vyšetření v kardiologii.Definice a popis akutního koronárního syndromu. Srdeční troponiny a natriuretické peptidy v diagnostice.Acidobazická rovnováha. Laboratorní vyšetření ABR.Význam udržování ABR pro metabolismus. Laboratorní vyšetření pro určení stavu ABR dle Astrupa a dle Stewarta, základní vyhodnocení parametrů.Biochemie ledvin I. Laboratorní vyšetření v nefrologii.Fyzikální a chemické vyšetření moče. Suchá chemie. Vyšetření močového sedimentu. Zadání seminární práce na téma: Bilance tekutin a pitný režim s analýzou získaných vzorků a s vyhodnocením výsledků.Biochemie ledvin II. Laboratorní vyšetření v nefrologii.Funkce ledvin a jejich význam pro metabolismus. Laboratorní kontrola glomerulárních a tubulárních funkcí ledvin. Určení glomerulární filtrace.Biochemie lipidů. Laboratorní vyšetření u aterosklerozy a metabolického syndromu.Dělení lipidů a lipoproteinů, struktury, vlastnosti a význam v metabolismu. Ateroskleroza, definice. Rizikové faktory u aterosklerozy. Odhad globálního rizika za pomoci algoritmů.Stopové prvky a vitamíny.Význam selenu, zinku.Vitamin A, vitamin C.Preanalytická a postanalytická fáze laboratorního vyšetření. Základy indikace a interpretace laboratorního nálezu.Využívání počítačových algoritmů při hodnocení laboratorního nálezu.Laboratorní medicína a její postavení v diagnostice.Fáze vyšetřovacího procesu. Analytická a preanalytická chyba. Odběrové systémy při odběru krve a moče. Senzorová technika v intenzivní péči.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit:Úvod do klinické biochemie, referenční hodnoty, analytická a biologická chyba laboratorního vyšetření, správná laboratorní praxe.Moč I. Sběr, konzervace, fyzikální vyšetření, chemické vyšetření: průkaz bílkovin, krve, žlučových barviv. Močové kameny. Moč II. Průkaz ketolátek, glukozy, nitritů. Močový sediment, vyšetření dle Hamburgera.Vyšetření renálních funkcí. Vyšetření jaterních funkcí.Diabetes mellitus, oGTT, self monitoring, odpady glukozy v moči, analyza krve pacienta na glukometru, dokumentace diabetika, měření glykemie pomocí glukometru ONE-TOUCH, provedení oGTT a interpretace výsledků, technika a provedení analýza profilů glykemie, glykovaného hemoglobinu a glykovaného proteinu. Interpretace.Acidobazická rovnováha (ABR), odběr materiálu, typy poruch ABR, Dif. Dg. Poruch ABR, Metabolismus Iontů, natrium, kalium. Testy na určení těhotenství, HCG.Infarkt myokardu. Kardiomarkery troponin, myoglobin, CKMB-mas.Hyperlipoproteinemie, ateroskleroza, etiologie aterosklerozy, metabolický syndrom, rizikové faktory aterosklerozy, terapie. Lipidové poradny.

Literatura

Koolman J., Rohm KH.:. (2012). Barevný atlas biochemie, 4.vydání. Grada 2012. 7. Češka R. (2012). Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Triton 2012. Ferenčík M., Rovenský J., Nyulassy Š. (2004). Ilustrovaný imunologický slovník. Galén 2004. Schneiderka P. a kol. (2004). Kapitoly z klinické biochemie. Karolinum Praha 2004. Racek, J. Klinická biochemie. Galén, Praha, 1999. ISBN 80-7262-023-1.Masopust, J. Klinická biochemie - požadování a hodnocení biochemických vyšetření, 1. a 2. díl. Praha - Karolinum, UK, 1998. Zima T. et al.:. (2007). Laboratorní diagnostika, druhé vydání. Galén, 2007. Petr Wagner. Laboratorní referenční hodnoty. Triton, 2003. 5. Berger M., Jorgens V., Chlup R. Léčba inzulinem v každodenním životě. Victoria Publishing, 1995. 3. Stejskal D., Stejskal P., Bartek J., Mohapl P. (1996). Metabolická onemocnění hromadného výskytu - metabolický kardiovaskulární syndrom, osteoporoza, urolitiáza. Biovendor 1996. Štern P a kol.:. (2005). Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia. Karolinum Praha 2005. Svačina Š. (2010). Poruchy metabolismu a výživy. Galén 2010. Jabor A, Zámečník M. (2005). Preanalytická fáze. ČSKB ČLS JEP a SEKK. 4. Chlup R., Bartek J. aj. (1996). Programová léčba diabetu. Galén 1996. Jabor A. (2008). Vnitřní prostředí. Grada Publishing,a.s.

Požadavky

60% úspěšnost u zkoušky test

Garant

prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Josef Bártek, CSc.