Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická farmakologie a interakce léčiv (LRR / KLFAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / KLFAR - Klinická farmakologie a interakce léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student bude seznámen s definicí a zaměřením klinické farmakologie, s interakcemi léčiv na úrovni farmakokinetiky a farmakodynamiky u vybraných lékových skupin a s příklady dokumentujícími těchto interakcí. Student bude rovněž seznámen s principy a významem terapeutického monitorování léčiv a s farmakogenetickými aplikacemi s cílem individualizace farmakoterapie.1. Úvod historie a současné postavení oboru klinická farmakologie, definice základních pojmů farmakologie.2. Osud léčiva v organismu I. absorpce, distribuce, galenické formy.3. Osud léčiva v organismu II. biotransformace, eliminace, exkrece.4. Základní principy aplikované farmakokinetiky.5. Základní principy aplikované farmakodynamiky.6. Strategie terapeutického monitorování léčiv (TDM).7. Mezilékové interakce.8. Základy farmakogenomiky.9. Základní skupiny léčiv významných z hlediska TDM I.10. Základní skupiny léčiv významných z hlediska TDM II.11. Analytické možnosti a potřeby TDM.12. Strategie vývoje analytických metod TDM.13. Kazuistiky TDM.14. Nároky na řízení jakosti v laboratoři klinické farmakologie a organizace oboru v ČR.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit:zaměření klinické farmakologie, s interakcemi léčiv na úrovni farmakokinetiky a farmakodynamiky u vybraných lékových skupin a s příklady dokumentujícími těchto interakcí. Student bude rovněž seznámen s principy a významem terapeutického monitorování léčiv a s farmakogenetickými aplikacemi s cílem individualizace farmakoterapie.

Literatura

Martínková, J. et al. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1356-4.Lincová D., Farghali H. a kol. Základní a aplikovaná farmakologie.Druhé vydání. Galén, Praha 2007, 2007. Perlík F. Základy farmakologie. 2. vydání. Galén. Praha 2011, 2011. Perlík, F. Základy klinické farmakologie. Galen, Praha, 2008.

Požadavky

80% úspěšnost u zkoušky

Garant

prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc.RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.Mgr. Michal ŠillerPharmDr. Lubor Urbánek, Ph.D.