Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská mikrobiologie (LRR / LMIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / LMIK - Lékařská mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Získání znalostí o taxonomii, morfologii, genetice a fyziologických projevech mikroorganismů.Získání základního přehledu o původcích nejvýznamnějších infekcí, jejich epidemiologii a diagnostice za použití molekulárně-biologických metodik.Orientace v základních molekulárně-biologických metodách použivaných v lékařské mikrobiologii. Přehled o jejich základních indikacích a možnostech. Schopnost interpretace výsledků.1. Definice, postavení a organizace oboru lékařská mikrobiologie v systému zdravotní péče v ČR.2. Specifika preanalytické fáze v lékařské mikrobiologii (odběr, transport, uchovávání a zpracování vzorku).3. Základní metody detekce a kvantifikace humánních patogenních mikroorganismů a jejich vztah k sérologickým metodám.4. Kultivační metody.5. Přehled a laboratorní metody diagnostiky grampozitivních koků.6. Přehled a laboratorní metody diagnostiky grampozitivních tyček.7. Přehled a laboratorní metody gramnegativních bakterií.8. Přehled a laboratorní diagnostika kultivačně náročných patogenů.9. Přehled a laboratorní diagnostika virových onemocnění.10. Přehled a diagnostika mycobakterií a mikroskopických hub.11. Přehled základních parazitárních onemocnění.12. Základy epidemiologie, prevence vzniku nákaz.13. Mikrobiologické kazuistiky.14. Principy vývoje nových antimikrobiálních látek a prevence vzniku rezistence.

Získané způsobilosti

Znalosti o taxonomii, morfologii, genetice a fyziologických projevech mikroorganismů.Získání základního přehledu o původcích nejvýznamnějších infekcí, jejich epidemiologii a diagnostice za použití molekulárně-biologických metodik.Orientace v základních molekulárně-biologických metodách použivaných v lékařské mikrobiologii. Přehled o jejich základních indikacích a možnostech. Schopnost interpretace výsledků.

Literatura

Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, 2005. ISBN 808685005.Votava M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptun, Brno 2003., 2003. Julák, J. Praktická cvičení a semináře z lékařské mikrobiologie. Karolinum. ISBN 8024607506.Koukalová D. et al. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I a II. UP v Olomouci, Olomouc 2005., 2005.

Požadavky

70% úspěšnost u zkoušky

Garant

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.

Vyučující

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.