Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (LRR / MB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / MB - Mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, základní typy buněk, rozdělení a základní charakteristika mikroorganismů. Struktura a funkce buňky. Mikroskopické techniky. Růst a kultivace bakterií. Klasifikace a identifikace bakterií. Metabolismus mikroorganismů: metabolismus chemoorganotrofů a chemolitotrofů, fotosyntéza, anabolické procesy. Prokaryotické mikroorganismy, eukaryotické mikroorganismy: charakteristické rysy jednotlivých skupin. Základy virologie. Základy molekulární biologie prokaryot: struktura DNA, RNA, replikace, transkripce, translace, skládání a sekrece proteinů, posttranslační modifikace, mechanismy kontroly exprese genů. Základy bakteriální genetiky. Mikrobiologie a biotechnologie. Mikroorganismy a vnější prostředí, šíření mikroorganismů, mikroorganismy v půdě, ve vodě, vzájemná interakce mikroorganismů, mikroorganismů s rostlinami, živočichy a člověkem. Aplikovaná mikrobiologie: mikrobiologie potravin a nápojů, mikrobiologie zpracování odpadu. Antimikrobiální léčiva.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- popsat strukturu a funkci prokaryotické a eukaryotické mikrobiální buňky, metody izolace a kultivace mikroorganismů a metody kontroly jejich růstu- definovat principy klasifikace a identifikace bakterií, charakterizovat významné skupiny prokaryotických i eukaryotických mikroorganismů a popsat vlastnosti virů- vysvětlit principy vytváření energie mikrobiální buňkou a objasnit rozdíly mezi jednotlivými metabolickými procesy, vysvětlit mechanismy fixace uhlíku při autotrofním růstu mikroorganismů a mechanismus fixace dusíku- vysvětlit základní principy molekulární biologie a genetiky bakterií, popsat principy genového inženýrství a uvést příklady využití mikroorganismů v biotechnologii- popsat výskyt a význam mikroorganismů ve složkách prostředí, vysvětlit význam mikroorganismů v každodenním životě člověka a uvést příklady využití mikroorganismů v potravinářství a při zpracování odpadních vod

Literatura

Madigan M.T., Martinko J.M., Dunlap P.V., Clark D.P. Brock Biology of Microorganisms, 12th Edition. 2009. ISBN 9780321536150.Madigan M. T., Martinko J. M., Dunlap P. V., Clark D. P. Brock Biology of Microorganisms, 12th edition. Pearson Benjamin Cummings,, 2009. ISBN 9780321536150.

Požadavky

Absolvování písemného testu a získání minimálně 60% bodů.

Garant

doc. RNDr. Jitka Frébortová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Frébortová, Ph.D.