Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody klinické biochemie (LRR / MKBCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / MKBCH - Metody klinické biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, terminologie v klinické biochemii, vznik a postavení mezi ostatními vědními obory.Laboratorní techniky v klinické biochemii, automatizace a robotizace metod, analytické vlastnosti laboratorní metody, kontrola kvality laboratorního vyšetření, referenční hodnoty.Biologický materiál v klinické biochemii, odběr biologického materiálu, preanalytické vlivy na výsledek laboratorního vyšetření.Klinicko-biochemické vyšetření moči a jeho význam.Klinická biochemie bílkovin krevní plazmy.Nebílkovinné dusíkaté látky (močovina, kreatinin, kyselina močová, amoniak, aminokyseliny).Klinická enzymologie, stanovení aktivity enzymů.Metabolismus vody a minerální hospodářství, osmolalita.Metody stanovení vitamínů.Acidobazická rovnováha a její poruchy, krevní plyny.Metabolismus a stanovení hormonů.Metabolické bilance, anabolické a katabolické reakce organismu.Laboratorní vyšetření u diabetu.Laboratorní diagnostika akutního infarktu myokardu.Laboratorní ukazatele kostního metabolismu.Vyšetřování a sledování nutričního stavu.Klinicko-biochemické vyšetření trávícího ústrojí.Laboratorní zkoušky u onemocnění jater, hyperbilirubinémie.Funkční zkoušky ledvin, urolitiáza.Cytochemické vyšetření mozkomíšního moku, laboratorní vyšetření výpotku.Dědičné poruchy metabolismu.Laboratorní známky zhoubného tumoru.Laboratorní vyšetření v těhotenství.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit: terminologii v klinické biochemii, vznik a postavení mezi ostatními vědními obory.Laboratorní techniky v klinické biochemii, automatizace a robotizace metod, analytické vlastnosti laboratorní metody, kontrola kvality laboratorního vyšetření, referenční hodnoty.Biologický materiál v klinické biochemii, odběr biologického materiálu, preanalytické vlivy na výsledek laboratorního vyšetření.Klinicko-biochemické vyšetření moči a jeho význam.Klinická biochemie bílkovin krevní plazmy.Nebílkovinné dusíkaté látky (močovina, kreatinin, kyselina močová, amoniak, aminokyseliny).Klinická enzymologie, stanovení aktivity enzymů.Metabolismus vody a minerální hospodářství, osmolalita.Metody stanovení vitamínů.Acidobazická rovnováha a její poruchy, krevní plyny.Metabolismus a stanovení hormonů.Metabolické bilance, anabolické a katabolické reakce organismu.Laboratorní vyšetření u diabetu.Laboratorní diagnostika akutního infarktu myokardu.Laboratorní ukazatele kostního metabolismu.Vyšetřování a sledování nutričního stavu.Klinicko-biochemické vyšetření trávícího ústrojí.Laboratorní zkoušky u onemocnění jater, hyperbilirubinémie.Funkční zkoušky ledvin, urolitiáza.Cytochemické vyšetření mozkomíšního moku, laboratorní vyšetření výpotku.Dědičné poruchy metabolismu.Laboratorní známky zhoubného tumoru.Laboratorní vyšetření v těhotenství.

Literatura

Ledvina, M. Biochemie pro studující lékařství. Praha, Karolinum, 1993. ISBN 80-7066-757-5.Racek, J. Klinická biochemie. Praha, Galén, 2006. Masopust, J. Klinická biochemie - požadování a hodnocení biochemických vyšetření, 1. a 2. díl. Praha - Karolinum, UK, 1998. Doležalová, V. Laboratorní technika v klinické biochemii a toxikologii. NCO NZO, 1995.

Požadavky

80% úspěšnost u zkoušky

Garant

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.Mgr. Markéta Gemrotová, Ph.D.RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.Mgr. Hana KozubíkováMgr. Michaela Mrvková