Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární onkologie (LRR / MOON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / MOON - Molekulární onkologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem vzdělávání v předmětu Molekulární onkologie je osvojení si nejnovějších potřebných teoretických znalostí, zejména se zaměřením na následující oblasti: Mitogenní signalizace a buněčný cyklus; Genetická dispozice k nádorům; DNA instabilita; Apoptóza a buněčná smrt; Senescence a telomery; Angiogeneze; Proces metastazování; Epigenetická regulace u nádorů; Minimální residuální choroba; Prognostické a prediktivní faktory u nádorových onemocnění; biologická léčba nádorů, podstata chemo/radiorezistence nádorové buňky. Využití Molekulární biologie v diagnostice nádorů; Význam a podstata vybraných laboratorních technik používaných v rutinní praxi.

Získané způsobilosti

Znát a vysvětlit: Mitogenní signalizace a buněčný cyklus; Genetická dispozice k nádorům; DNA instabilita; Apoptóza a buněčná smrt; Senescence a telomery; Angiogeneze; Proces metastazování; Epigenetická regulace u nádorů; Minimální residuální choroba; Prognostické a prediktivní faktory u nádorových onemocnění; biologická léčba nádorů, podstata chemo/radiorezistence nádorové buňky. Využití Molekulární biologie v diagnostice nádorů; Význam a podstata vybraných laboratorních technik používaných v rutinní praxi.

Literatura

Pecorino L. Molecular Biology of Cancer Mechanisms, Targets, and Therapeutics. Oxford University Press, Velká Británie. Kolář Z. a kol. Molekulární patologie nádorů. Epava, Olomouc, 2003. Nečas, O. Obecná biologie pro lékařské fakulty. HaH 2000, 2002. Alberts, B. Základy buněčné biologie: Úvod do molekulární biologie buňky. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2001.

Požadavky

Ukončený základní kurz

Garant

doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D.