Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metabolomika (LRR / MTBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / MTBL - Metabolomika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Omics přístupy - metabolomika, genomika, proteomika. Cílená vs. necílená analýza. Metabolic fingerprinting. Vysvětlení základních pojmů. Klasické instrumentace (LC-MS, GC-MS, NMR), jejich popis a specifikace. MS detektory s vysokým rozlišením. Design metabolomického experimentu. Princip diferenční analýzy. Kvantitativní analýza 3D chromatogramů (LC-MS a GC-MS), princip a používaný software. Redukce proměnných seskupením fragmentů. Metody určení přesné hmoty a elementárního složení látek. Předběžná identifikace látek pomocí online databází a specializovaného software. Korelační analýza a metody vizualizace. Transformace a standardizace dat. Metody vícerozměrné analýzy (shluková a ordinační analýza) a jejich interpretace. Kandidáti aktivních látek.Rostlinná a humánní metabolomika, příprava vzorků a používané standardy. Analýza primárních a sekundárních metabolitů. Příklady metabolomických experimentů a instrumentace. Metody vyhledávání biomarkerů.

Získané způsobilosti

Student bude schopen navrhnout metabolomický experiment, vybrat optimální analytické metody a vhodný způsob vyhodnocení experimentálních dat.

Literatura

Wolfram Weckwerth. (2007). Metabolomics. K. Saito, R.A. Dixon, and L.Willmitzer. (2006). Plant Metabolomics. Nigel W. Hardy and Robert D. Hall. (2012). Plant Metabolomics.

Požadavky

70% úspěšnost u písemného testu

Garant

Mgr. Jiří Grúz, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Grúz, Ph.D.