Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (LRR / OBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / OBB - Obecná biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Popis struktury a funkce živé hmoty na molekulární, buněčné, tkáňové a orgánové úrovni a prezentace současných experimentálních přístupů a modelů (transgenní organismy) sloužících k jejich poznání a objasnění.Obecná charakteristika živých soustav - terminologie; obecné vlastnosti organismů; chemické a fyzikální determinanty živých soustav; hierarchické uspořádání stavby těl; tvary rostlinných a živočišných těl.Nebuněčné formy živých soustav (viry) - struktura virionů; genetická informace virů; reprodukce virů.Chemické složení buňky - biogenní prvky; voda a její vlastnosti; anorganické látky; organické látky (cukry, mastné kyseliny, aminokyseliny, nukleotidy); makromolekuly (proteiny, nukleové kyseliny).Funkční organizace buňky - buněčné organely a jejich význam; b. prokaryotní a eukaryotní; b. rostlinné a živočišné; morfologie buněk a buněčné typy.Život buňky - základní metabolické pochody buňky (katabolismus, anabolismus); autotrofie x heterotrofie; reprodukce buněk (buněčný cyklus, replikace DNA); exprese genetické informace (transkripce, translace, proteosyntéza).Rostlinná pletiva - pletiva nepravá a pravá; pletiva dělivá a trvalá; základní typy pletiv; soustavy pletiv; soustava pletiv krycích v primární a sekundární stavbě; soustava pletiv vodivých a opěrných v primární stavbě a sekundární stavbě (druhotné tloustnutí); soustava pletiv základních.Rostlinné orgány vegetativní a generativní - kořen (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); stonek (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); list (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); květy, opylení, oplození, květenství; plody, plodenství, semena.Živočišné tkáně - tkáně epitelové (podle tvarů buněk, podle vrstevnatosti, podle funkce); tkáně pojivové (vazivové chrupavkové, kostní, trofické); tkáně svalové (hladká, příčně pruhovaná, srdeční); tkáně nervové a smyslové.Orgány a orgánové soustavy živočichů a jejich funkce (fylogenetické přehledy) - soustavy tělního pokryvu; soustavy opěrné a pohybové (svalové); soustavy trávící, dýchací, oběhové, vylučovací, rozmnožovací, nervové a smyslové; soustavy žláz s vnitřní sekrecí (endokrinní).

Získané způsobilosti

Znát a popsat: struktury a funkce živé hmoty na molekulární, buněčné, tkáňové a orgánové úrovni a prezentace současných experimentálních přístupů a modelů (transgenní organismy) sloužících k jejich poznání a objasnění.Obecná charakteristika živých soustav - terminologie; obecné vlastnosti organismů; chemické a fyzikální determinanty živých soustav; hierarchické uspořádání stavby těl; tvary rostlinných a živočišných těl.Nebuněčné formy živých soustav (viry) - struktura virionů; genetická informace virů; reprodukce virů.Chemické složení buňky - biogenní prvky; voda a její vlastnosti; anorganické látky; organické látky (cukry, mastné kyseliny, aminokyseliny, nukleotidy); makromolekuly (proteiny, nukleové kyseliny).Funkční organizace buňky - buněčné organely a jejich význam; b. prokaryotní a eukaryotní; b. rostlinné a živočišné; morfologie buněk a buněčné typy.Život buňky - základní metabolické pochody buňky (katabolismus, anabolismus); autotrofie x heterotrofie; reprodukce buněk (buněčný cyklus, replikace DNA); exprese genetické informace (transkripce, translace, proteosyntéza).Rostlinná pletiva - pletiva nepravá a pravá; pletiva dělivá a trvalá; základní typy pletiv; soustavy pletiv; soustava pletiv krycích v primární a sekundární stavbě; soustava pletiv vodivých a opěrných v primární stavbě a sekundární stavbě (druhotné tloustnutí); soustava pletiv základních.Rostlinné orgány vegetativní a generativní - kořen (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); stonek (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); list (vnější stavba, vnitřní stavba, metamorfózy, význam); květy, opylení, oplození, květenství; plody, plodenství, semena.Živočišné tkáně - tkáně epitelové (podle tvarů buněk, podle vrstevnatosti, podle funkce); tkáně pojivové (vazivové chrupavkové, kostní, trofické); tkáně svalové (hladká, příčně pruhovaná, srdeční); tkáně nervové a smyslové.Orgány a orgánové soustavy živočichů a jejich funkce (fylogenetické přehledy) - soustavy tělního pokryvu; soustavy opěrné a pohybové (svalové); soustavy trávící, dýchací, oběhové, vylučovací, rozmnožovací, nervové a smyslové; soustavy žláz s vnitřní sekrecí (endokrinní).

Literatura

Campbell, N. A. a kol. Biologie. Computer Press, a.s., Brno, 1332 str., 2006. Romanovský, A., a kol. Obecná biologie. SPN, Praha, 696 str. (event. novější vydání), 1985. Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. H&H, Jinočany, 554 str., 2000. Rosypal, S., a kol. Přehled biologie. SPN, Praha, 688 str. (event. novější vydání), 1987. Učebnice biologie pro gymnázia. www.ibotanika.upol.cz.

Požadavky

Ukončení cvičení zápočtem. Úspěšné složení zkoušky, která se skládá z písemného testu a následné ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D.Mgr. Markéta Gemrotová, Ph.D.Mgr. Jaroslav Nisler, Ph.D.Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D.