Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie (LRR / PFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / PFYZ - Patofyziologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Patofyziologie je medicínský obor, který navazuje na předmětyfyziologie,biochemie a anatomie, zabývá se studiem orgánových regulačníchfunkcí přireakci a adaptaci jednotlivých systémů organismu na změny zevního avnitřního prostředí v normě a za patologických stavů. Základempatofyziologie je komplexní vědecký pohled na změny funkcí aobjasňovánípodstaty poruch na úrovni subcelulární, celulární, orgánové a celéhoorganismu a koordinaci těchto mimořádně složitých procesů.V části obecné patologické fyziologie seznamuje studenty s principypatologie jako vědy, zaměřuje se na přesnou terminologii, zdůrazňujevztahymezi symptomy, klinickými příznaky nemocí a jejich etiologií. Poskytujekomplexní obraz nemoci propojením mezioborových informací od příčin knásledkům, posiluje vědomí vztahů mezi genetickými základy,působenímvnějšího prostředí a chováním jedince při rozvoji nemoci a vštěpujepředstavy o dynamičnosti změn provázejících terapeutické zásahy.Speciální část se zabývá patofyziologií orgánových systémů adalšíchpatologických stavů, které postihují specifické orgány a orgánové iregulační systémy. Jejím obsahem je patofyziologie krve,kardiovaskulárníhoa lymfatického systému, patofyziologie renálního systému, dýchacíhosystému,trávicího ústrojí, patofyziologie žláz s vnitřní sekrecí,patofyziologienervového systému, patofyziologie lokomočního systému, senzorů adalších.Důraz je kladen na pochopení provázanosti jednotlivých fyziologickýchsystémů a pochopení regulačních vazeb a odpovědí v patogeneze.Předmět je vědeckým a teoretickým základem medicíny, studentůmumožnípoznávání příčinných souvislostí a vztahů mezi normálními apatologickyzměněnými funkcemi živých objektů a možností jejichfarmakoterapeutickéhoovlivnění.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu studentům rozšíří znalosti obecné patologické fyziologie o komplexnost obrazu nemoci, propojení příčin, vývoje a následků nemoci. Pochopením multifaktoriálních základů nemocí, jejich vývoje a následků jsou schopni tyto aplikovat v budoucí praxi.

Literatura

Vokurka Martin a kol.: Patofyziologie pro nelékařské směry. Karolinum Praha 2012, 2012. Silbernagl S., Lang F.:. Atlas patofyziologie. Grada 2012,, 2012. Silbernagl, S., Lang, F. Atlas patofyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7165-968-3.http://pfyziol.upol.czNečas E. a kol.:. Obecná patologická fyziologie. Karolinum Praha 2004, 2004. Mačáková, J., Mačák, J. Patofyziologie a patomorfologie endokrinního systému II. Skriptum, UP Olomouc, 1995. Mačáková, J., Mačák, J. Patofyziologie endokrinního systému I. UP Olomouc, 1999. Vokurka, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Karolinum 2005, 2005. Fölsch, U. R., Kochsiek, K., Schmidt, R. F. Patologická fyziologie. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0319-X.Nečas, E. a kol. Patologická fyziologie orgánových systémů. Část I. Karolinum Praha, 2003. Nečas, E. a kol.:. Patologická fyziologie orgánových systémů. Část II. Karolinum Praha. 2003. Karolinum Praha, 2003. Nečas E. a kol.:. Patologická fyziologie orgánových systémů I., II. Karolinum Praha 2013, 2013. Kaňková, K. a kol. Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Brno, 2003. http:// www.mefanet.cz

Požadavky

80% úspěšnost u zkoušky

Garant

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.

Vyučující

MUDr. PharmDr. Lenka Bartošíková, Ph.D.doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.MUDr. PharmDr. Lenka Bartošíková, Ph.D.doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.