Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie (LRR / PGSB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / PGSB1 - Patofyziologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Patofyziologie je medicínský obor. Základem patofyziologie je komplexní vědecký pohled na změny funkcí a objasňování podstaty poruch na úrovni subcelulární, celulární, orgánové a celého organismu a koordinaci těchto mimořádně složitých procesů. V části obecné patologické fyziologie seznamuje s principy patologie jako vědy, zaměřuje se na přesnou terminologii, zdůrazňuje vztahy mezi symptomy, klinickými příznaky nemocí a jejich etiologií. Speciální část se zabývá patofyziologií orgánových systémů a dalších patologických stavů, které postihují specifické orgány a orgánové i regulační systémy. Jejím obsahem je patofyziologie krve, kardiovaskulárního a lymfatického systému, patofyziologie renálního systému, dýchacího systému, trávicího ústrojí, patofyziologie žláz s vnitřní sekrecí, patofyziologie nervového systému, patofyziologie lokomočního systému, senzorů a dalších. Důraz je kladen na pochopení provázanosti jednotlivých fyziologických systémů a pochopení regulačních vazeb a odpovědí v patogeneze. Předmět je vědeckým a teoretickým základem medicíny, studentům umožní poznávání příčinných souvislostí a vztahů mezi normálními a patologicky změněnými funkcemi živých objektů a možností jejich farmakoterapeutického ovlivnění.

Získané způsobilosti

Znalosti a schopnosti studenta v rozsahu zkoušených témat.

Literatura

Silbernagl, S., Lang, F. Atlas patofyziologie. Praha, Grada, 2012. Silbernagl, S., Lang, F. Atlas patofyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7165-968-3.Nečas E. a kol.:. Obecná patologická fyziologie. Karolinum Praha 2004, 2004. Mačáková, J., Mačák, J. Patofyziologie endokrinního systému I. UP Olomouc, 1999. Vokurka, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Karolinum 2005, 2005. Vokurka, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha, Karolinum, 2012. Fölsch, U. R., Kochsiek, K., Schmidt, R. F. Patologická fyziologie. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0319-X.Nečas E. a kol.:. Patologická fyziologie orgánových systémů I., II. Karolinum Praha 2013, 2013. Kaňková, K. a kol. Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Brno, 2003.

Požadavky

Doktorská zkouška

Garant

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.