Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická farmakologie a vývoj léčiv (LRR / PGSB4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LRR / PGSB4 - Klinická farmakologie a vývoj léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice a zaměření klinické farmakologie, s interakcemi léčiv na úrovni farmakokinetiky a farmakodynamiky u vybraných lékových skupin a s příklady dokumentujícími těchto interakcí. Principy a význam terapeutického monitorování léčiv a farmakogenetické aplikace s cílem individualizace farmakoterapie.Úvod historie a současné postavení oboru klinická farmakologie, definice základních pojmů farmakologie. Osud léčiva v organismu I. absorpce, distribuce, galenické formy. Osud léčiva v organismu II. biotransformace, eliminace, exkrece. Základní principy aplikované farmakokinetiky. Základní principy aplikované farmakodynamiky. Strategie terapeutického monitorování léčiv (TDM). Mezi lékové interakce. Základy farmakogenomiky. Základní skupiny léčiv významných z hlediska TDM I. Základní skupiny léčiv významných z hlediska TDM II. Analytické možnosti a potřeby TDM. Strategie vývoje analytických metod TDM. Kazuistiky TDM. Nároky na řízení jakosti v laboratoři klinické farmakologie a organizace oboru v ČR.

Získané způsobilosti

Znalosti a schopnosti studenta v rozsahu zkoušených témat.

Literatura

Martínková, J. et al. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1356-4.Lincová D., Farghali H. a kol. Základní a aplikovaná farmakologie.Druhé vydání. Galén, Praha 2007, 2007. Perlík F. Základy farmakologie. 2. vydání. Galén. Praha 2011, 2011. Perlík, F. Základy klinické farmakologie. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-528-4.

Požadavky

Doktorská zkouška

Garant

prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc.